marți, octombrie 15, 2024

Ultima ora

Sport

Hidrocentrala Porțile de Fier 1, modernizată

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, pregătește lucrări de modernizare a celei mai mari hidrocentrale din țară, cea de la Porțile de Fier 1 de pe Dunăre, cu putere instalată de 1.166 MW, scrie profit.ro

″Progresul tehnologic în domeniu și starea actuală a hidroagregatelor impun planificarea și demararea unei noi etape de modernizare, cu asigurarea continuității în exploatare a centralei Porțile de Fier 1, în condiții de siguranță, pentru un nou ciclu de viață de aproximativ 30 de ani″, este argumentat.

Mai mult, la 3 dintre cele 6 hidroagregate (1, 4 șu 6) au fost semnalate ″probleme serioase în exploatare, cu un comportament care indică defecte la sistemul de reglaj al poziției paletelor rotorului turbinei (până în prezent nefiind identificată cauza exactă) (…)″.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Până la modernizare s-a luat decizia efectuării de lucrări de reparații și mentenanță cu demontarea turbinelor hidroagregatelor, care durează 12-16 luni pentru fiecare, ceea ce creează ocazia unor inspecții și analize detaliate, pentru identificarea defectelor și diagnosticarea fiecărui hidroagregat.

Concluziile analizelor vor sta la baza unui viitor studiu de fezabilitate pentru un proiect de modernizare a hidrocentralei Porțile de Fier 1.

Hidroelectrica a lansat o licitație pentru contractarea expertizei tehnice și a studiului de fezabilitate, valoarea achiziției fiind estimată la 3,57 milioane euro plus TVA. Data limită de depunere a ofertelor este 27 noiembrie.

Politica