vineri, octombrie 11, 2024

Ultima ora

Sport

O nouă auroră boreală, vizibilă în România

O nouă auroră boreală a fost a fost observată și din România, pentru a doua oară, după ce mai fusese vizibilă din țara noastră și pe 5 noiembrie 2023.

Acest fenomen apare la latitudini din zona Polului Nord, precum în țările scandinave. De aceea, fenomenului i se mai spune și „luminile nordice”, scrie euronews.ro

Pe rețelele de socializare au apărut imagini spectaculoase din București, Baia Mare, Galați, Ialomița, Timiș și Bucegi, iar Meteoplus a postat o parte din acestea.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Aurora boreală se formează în urma interacțiunii dintre particulele încărcate de la Soare și gazele din atmosfera Pământului, azotul și oxigenul. Culorile variază de la verde, la roz și stacojiu. Atomii de oxigen strălucesc în verde, în vreme ce cei de azot emit violet, albastru și roz.

Aurora boreală, la mai puțin de un an, din nou pe cerul României

Fenomenul natural a fost cauzat de o furtună geomagnetică din noaptea de 8 octombrie, conform NOAA (Administrația Națională pentru Oceane și Atmosferă din SUA). Aceasta a generat o ejecție de masă coronară, permițând particulelor solare să interacționeze cu atmosfera Pământului.

În mai puțin de două zile, masele de plasmă rezultate au colorat cerul în nuanțe intense de roșu, verde și violet, generând aurora boreală.

Furtuna a fost clasificată ca G4 pe o scară de la 1 la 5. Astfel de erupții solare se produc de obicei în timpul maximului activității solare, un ciclu ce durează aproximativ 11 ani, iar următorul maxim este așteptat în 2025.

Foto: Facebook/Meteoplus

Politica