vineri, octombrie 11, 2024

Ultima ora

Sport

Motivarea în cazul Simonei Halep, publicată de TAS

Motivarea în cazul Simonei Halep a fost publicată de TAS la şapte luni şi cinci zile de când a anunţat că suspendarea fostului lider WTA a fost redusă de la patru ani la nouă luni.

În motivarea de 58 de pagini sunt explicaţi în detaliu toţi paşii procedurii de la TAS, se arată argumentele prezentate şi este prezentată decizia tribunalului, transmite News.ro.

Şi ITIA a publicat pe site-ul său oficial motivarea deciziei TAS, amintind că Tribunalul de Arbitraj Sportiv a anunţat decizia la 5 martie.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Completul TAS a admis parţial apelul jucătoarei, reducând perioada de ineligibilitate a lui Halep pentru o încălcare a regulii antidoping de la patru ani la nouă luni.

Decizia prezintă examinarea completă de către comisie a apelului jucătoarei şi poate fi citită pe Full decision”, precizează ITIA

Principalele argumente ale Tribunalului

TAS a pronunţat în martie următoarea decizie:

1. Recursul formulat de Simona Halep la 28 septembrie 2023 împotriva deciziei pronunţate la 22 septembrie 2023 de către Tribunalul independent al ITF este admisibil şi se admite în parte.

2. Recursul depus de Agenţia Internaţională de Integritate în Tenis (ITIA) la 14 decembrie 2023 împotriva deciziei

decizia pronunţată la 22 septembrie 2023 de către Tribunalul independent al ITF este admisibil şi se respinge.

3. Decizia pronunţată la 22 septembrie 2023 de către Tribunalul independent al ITF se anulează.

4. Se constată că Simona Halep a comis încălcări ale regulilor antidoping în temeiul articolelor 2.1 (prezenţă) şi 2.2 (utilizare) din Programul antidoping în tenis 2022 ca urmare a prezenţei unei substanţe interzise (Roxadustat) în proba sa de urină recoltată în timpul competiţiei la 29 august 2022.

5. Simona Halep este sancţionată cu o perioadă de suspendare de nouă (9) luni, începând cu data de 7 octombrie 2022.

6. Simona Halep primeşte credit pentru suspendarea provizorie ispăşită din 7 octombrie 2022.

7. Toate rezultatele obţinute de Simona Halep în competiţiile care au avut loc în perioada 29 august 2022 până la 7 octombrie 2022 sunt anulate, cu toate consecinţele care decurg de aici, inclusiv pierderea oricăror medalii, titluri, punctele din clasament şi premiile în bani.

8. Sentinţa se pronunţă fără cheltuieli de judecată, cu excepţia cheltuielilor de judecată în valoare de 1.000 CHF (o mie franci elveţieni) plătite de fiecare dintre Simona Halep în ceea ce priveşte apelul său şi de International Tennis Integrity Agency (ITIA) în ceea ce priveşte apelul său, care sunt reţinute de TAS.

9. Agenţia Internaţională de Integritate în Tenis (ITIA) este obligată să îi plătească Simonei Halep suma de 20.000 CHF (douăzeci de mii de franci elveţieni) cu titlu de contribuţie la cheltuielile de judecată şi alte cheltuieli ale acesteia suportate în legătură cu această procedură de arbitraj.

Simona Halep a participat la trei turnee

De când a revenit în activitate, ca urmare a deciziei TAS, Simona Halep a participat la trei turnee: Miami Open – eliminare în primul tur, Trophee Clarins – abandon în primul tur şi Hong Kong 125 Open – eliminare în turul doi. Ea ocupă acum locul 878 WTA.

Procesul în care Simona Halep cere 10.000.000$ despăgubiri, în impas

Simona Halep, prin avocații săi angajați în SUA, a inițiat în luna februarie a acestui an Tribunalul Suprem de la New York un proces prin care a solicitat daune de 10 milioane de dolari companiei Quantum Nutrition (Canada), dar și RJ Packaging și General Ingerdient. 

La aproape opt luni de la inițierea procesului, Simona Halep întâmpină probleme în notificarea companiei, conform legislației. 

Astfel, sportiva a depus cerere la începutul acestei luni pentru a prelungi termenul de notificare al pârâților cu 180 de zile, act care trebuie pus pe cale oficială și sub semnătură de primire. Fără ca acest pas să fie făcut, procesul nu poate începe.

Marea problemă a Simonei Halep este că aceste companii evită să fie notificate oficial. Recent, a apărut un avocat care a transmis că nu este autorizat să accepte o astfel de notificare. 

”Având în vedere lipsa evidentă de curtoazie profesională care există de obicei între avocați și poziția adoptată de Schinoussa în contradicție cu principiile eficienței judiciare, avocatul doamnei Halep a decis că este necesar să se adreseze cu promptitudine Curții spre a solicita prelungirea termenului pentru a finaliza notificarea pârâților și pentru ca notificarea pârâtului Schinoussa să fie considerată finalizată”, își justifică apărătorii Simonei cererea către tribunalul newyorkez, potrivit gsp.ro

Societatea RJ Packaging nu mai există

  • O altă veste proastă este că societatea RJ Packaging nu mai există. Aceasta s-a dizolvat în octombrie 2022, imediat după ce a început ”scandalul Halep”.

Simona Halep a cerut totuși instanței din SUA să înceapă procesul, fără a se mai ține cont de piedicile întâmpinate: ”Pârâții sunt efectiv informați cu privire la existența prezentului proces și, prin urmare, cunosc foarte bine natura pretențiilor doamnei Halep împotriva lor.

Acest lucru este evident nu numai datorită acoperirii mediatice abundente a subiectului la nivel mondial, (…) dar și pentru că Schinoussa a angajat un avocat special pentru a o reprezenta în prezentul proces și același avocat l-a contactat pe avocatul doamnei Halep în legătură cu prezentul proces”, mai anunță sursa citată. 

Politica