vineri, septembrie 27, 2024

Ultima ora

Sport

Istorie răzuită cu șpaclul

Un dosar penal a fost deschis pentru distrugere la Muzeul „Prima Școală Românească” din Șcheii Brașovului, după ce, în timpul lucrărilor de renovare, muncitorii distrus picturi murale vechi de 200 de ani.

Experții în monumente istorice spun că lucrările s-au făcut fără avizele necesare în cazul restaurării monumentelor de clasă A, cum este acesta. Asta pe lângă faptul că muncitorii au distrus picturi murale, au răzuit cu șpaclul ornamente vechi și au săpat în pereţii clădiri şanţuri pentru instalațiile electrice, transmite radiobrasovfm.ro.

De asemenea, ușile păstrau decorul din secolul al XVIII-lea, însă, după efectuarea lucrărilor, au devenit uși obișnuite pentru zilele noastre.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Am executat cu bună credință niște lucrări pentru conservareaa clădirilor. Suntem într-un proces complex de cercetare, de expertizare pentru întreaga clădire, incluzând elementele artistice valoroase: pergamentul, pictura murală, stucaturile, feroneria, sobele ceramice. Lucrăm cu experți acreditați ai Ministerului Culturii pentru a găsi soluțiile corecte, în așa fel încât să intrăm în legalitate. Ne dorim să avem grijă de această clădire și facem tot ceea ce ne este în putință pentru asta”, a explicat pentru sursa citată, directorul Muzeului Prima Școală Românească, preotul Sebastian Pârvu.

Ministerul Culturii spune că a aflat de situație în luna februarie a acestui an, moment în care a și dispus oprirea lucrărilor. Pentru acestea, Consiliul Județean Brașov a alocat în ultimii trei ani suma de 460.000 de lei.

Obiectivul cultural emblematic al Brașovului, „Prima Școală Românească”, aparține Bisericii Sfântul Nicolae.

Politica