marți, septembrie 17, 2024

Ultima ora

Sport

Studiile de masterat vor fi considerate vechime în muncă

Studiile de masterat cu frecvență sunt considerate, de la 1 septembrie anul acesta, vechime în muncă, potrivit noii Legi a pensiilor. Pentru ca acest ciclu universitar să le fie recunoscut ca stagiu de cotizare pentru pensie, studenții trebuie să finalizeze cu diplomă, scrie edupedu.ro

Până acum, erau luate în calcul numai studiile de licență și cele de doctorat pentru stabilirea stagiului de cotizare pentru obținerea pensiei în sistemul public.

Potrivit articolului 14, alineatul 1 din Legea 360/2023, „în sistemul public de pensii sunt considerate perioade asimilate acele perioade în care asiguratul a urmat cursurile de zi sau, după caz, cu frecvență ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective ori a unui ciclu de studii universitare, de formare inițială, cu condiția absolvirii acestora/acestuia cu diplomă, diplomă de licență, diplomă de master sau diplomă de doctor, după caz”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Totuși, pentru ca studiile de masterat să fie recunoscute ca stagiu de cotizare, este necesar ca studenții să nu fi fost angajați în perioada studiilor. Dacă studentul a fost angajat, atunci acesta a fost deja asigurat în sistemul public de pensii prin contractul de muncă.

În cazul în care tinerii au absolvit cursuri de licență sau masterat la mai multe facultăți, doar un singur ciclu de studii va fi considerat stagiu de cotizare. „Asigurații care au absolvit mai multe instituții de învățământ superior sau, după caz, mai multe cicluri de studii universitare de același nivel conform prevederilor alin. (1) lit. a) beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii de același nivel, la alegere,” se precizează în alineatul 2 al aceluiași articol.

Politica