joi, septembrie 12, 2024

Ultima ora

Sport

Toni Greblă a încasat 24.000 euro ilegal, într-un an

Toni Greblă ar fi calculat greșit salariul pe care trebuia să îl încaseze

Șeful Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a primit anul trecut sume necuvenite în valoare de 24.000 de euro, ca urmare a unei creșteri ilegale a salariului său. Aceste concluzii au reieșit în urma unui audit realizat de Curtea de Conturi la instituția pe care o conduce. Autoritatea fiscală a identificat mai multe erori în acest proces, explicând că acestea au fost generate de o interpretare incorectă a legii privind salarizarea personalului din sectorul public și de aplicarea greșită a acestor prevederi legale, notează presafarastapani.ro.

Conform auditului efectuat, Toni Greblă ar fi calculat greșit salariul pe care trebuia să îl încaseze. Legea prevedea că salariul să fie raportat la salariul minim brut de 2.080 de lei, valabil pentru anul 2019. Totuși, președintele AEP ar fi folosit, în schimb, salariul minim brut în vigoare la momentul numirii sale în funcție.

Pe lângă creșterea incorectă a salariului, și diurna zilnică a fost majorată greșit. Toni Greblă a declarat, printr-un angajament de plată, că va returna suma primită necuvenit, dar și aici Curtea de Conturi a constatat o eroare: suma menționată era mai mică decât cea reală. În document, șeful AEP a menționat că va returna 70.132 de lei net, în timp ce auditul a stabilit că suma totală încasată ilegal este de 118.830 de lei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pe 25 august, site-ul de investigații Snoop.ro a dezvăluit că Toni Greblă a primit venituri mai mari decât permite legea, în urma unui ordin pe care l-a semnat personal. Plățile au fost efectuate în perioada aprilie 2023 – februarie 2024.

„Pentru determinarea indemnizației lunare aferentă funcției de demnitate publică s-a prevăzut utilizarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, valabil pentru anul 2019, în sumă de 2.080 lei, stabilit potrivit prevederilor art.1 alin. (1) și art. 2 din HG nr. 937/2018 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Din verificările efectuate a rezultat că începând cu data 30 martie 2023 (data numirii președintelui în funcție), dintr-o eroare de interpretare a prevederilor legale incidente, AEP a stabilit un cuantum eronat al indemnizației lunare pentru funcția de președinte, prin raportare la salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată valabil începând cu data de 01.01.20232, de 3.000 lei, în loc de 2.080 lei”, arată raportul Curții de Conturi.

Politica