joi, octombrie 17, 2024

Ultima ora

Sport

Turul 1 al alegerilor prezidenţiale va stabili şi rezultatul parlamentarelor

În Vâlcea, ca în întreaga Oltenie, cel mai important scrutin din cele trei care urmează în acest final de an este primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Pentru electorul obişnuit este de neînţeles importanţa primului tur care va avea loc în 24 noiembrie.

Campania electorală pentru acest scrutin începe în 25 octombrie şi se încheie în  23 noiembrie ora 7.00.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Este prima dată când alegerile parlamentare au loc între cele două tururi pentru prezidenţiale, la interval de 7 zile de primul tur.

Acum problema se pune în modul următor. Dacă candidatul George Simion reuşeşte să intre în turul al doilea se vor întâmpla următoarele lucruri. Scorul AUR la parlamentare va fi unul foarte mare. Electoratul naţionalist se va mobiliza la maxim. Iar accederea sa în al doilea tur înseamnă că unul din candidaţii partidelor mari: PSD şi PNL, nu va intra în turul al doilea. Probabil acesta va fi partidul liberal al cărui candidat este acum în opoziţie cu întreaga armată, cea în serviciu, cea în retragere şi cea în rezervă, deşi cândva a condus această armată fiind cel mai decorat general în viaţă.

Dacă în schimb AUR nu intră în turul 2 al alegerilor prezidenţiale scorul la parlamentare va fi mai mic, iar PSD şi PNL îşi vor maximiza voturile de la parlamentare având şansa să rămână la guvernare chiar dacă vor trebui să ajungă din nou, posibil, la mâna celor din UDMR.

Primul tur al prezidenţialelor va influenţa decisiv votul românilor din 1 Decembrie pentru noul Parlament.

Iar de acest vot depinde configuraţia viitorului Guvern.

Dacă în Parlament intră şi partidul doamnei Şoşoacă, dacă USR obţine un scor de peste 10 la sută şi dacă AUR obţine un scor apropiat de 30 la sută va fi foarte greu pentru a se asigura o majoritate parlamentară. Un Guvern stabil se va face doar cu compromisuri mari. Iar aceste compromisuri costă, ca de obicei, populaţia.

Politica