duminică, septembrie 29, 2024

Ultima ora

Sport

CJ Olt ia credit de 40 milioane lei. Ce face cu banii

Aleșii Oltului sunt chemați, joi, în ședință, să voteze, între altele, aprobarea contractării de către Consiliul Județean a unui credit de 40 milioane lei. Banii ar urma să fie folosiți, potrivit administrației oltene, pentru proiecte care vizează reabilitarea și modernizarea unor drumuri.

„Dezvoltarea Județului Olt este principalul obiectiv al administrației publice locale. Rolul administrației publice locale este acela de a realiza obiective de investiții de interes județean atât din resursele proprii legal constituite, cât și din finanțări nerambursabile de la Uniunea Europeana. Pentru Județul Olt, principalele obiective de investiții de interes județean sunt reprezentate de implementarea proiectelor care beneficiază de fonduri europene nerambursabile. În acest context activitatea financiară și managementul eficient al resurselor financiare, ocupă un loc prioritar în atenția Direcției Economice, Buget- Finante din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Olt. La nivelul Județului Olt se află în diverse stadii de implementare o serie de proiecte de investiții care beneficiază de fonduri europene nerambursabile sau sunt propuse pentru obținerea de finanțare nerambursabila. Implementarea acestor obiective de investiții presupune asigurarea de la bugetul local a cofinanțării și susținerii cheltuielilor neeligibile, a căror valoare a crescut semnificativ ca urmare a majorării costurilor materialelor de construcții. Se creează astfel o presiune importantă la nivelul bugetului local, fiind necesară constituirea de noi surse de finanțare. Pentru implementarea cu succes a proiectelor de investiții de interes județean și pentru a nu afecta suplimentar bugetul local al Județului Olt pe termen scurt, mediu si lung, este necesară contractarea unei finanțări rambursabile interne în vederea asigurării fluxului de lichidități financiare. Astfel, se dorește contractarea unui împrumut bancar intern prin intermediul căruia să fie finanțate proiectele de investiții de interes județean, care beneficiază de fonduri externe nerambursabile”, se arată în raportul ce însoțește proiectul de hotărâre supus aprobării consilierilor județeni.

Potrivit documentului, a fost rulat un scenariu aferent contractării finanțării rambursabile.

Policlinica Buna Vestire Craiova

“Costurile estimate pentru această valoare a împrumutului sunt de aproximativ 26,58 milioane lei, în condițiile de piața monetară prezente și a unei structuri de finanțare care are ca ipoteze o perioada de tragere de 3 ani, o perioada de grație de 3 ani, întreaga maturitate a creditului fiind de 12 ani. În ceea ce privește gradul de îndatorare a instituției, ca urmare a contractării împrumutului menționat anterior, acesta va atinge un maxim de aproximativ 24%, sub limita de 30% prevăzută în Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările si completările ulterioare, păstrându-se astfel principiul de prudență financiară. Ținând cont de aspectele prezentate anterior, se poate concluziona că există premise certe de obținere a lichidităților financiare necesare proiectelor prioritare comunității locale din Județul Olt, în condiții optime de cost si timp, prin obținerea unor oferte de finanțare conforme cu condițiile prezente pe piața monetară. Față de cele prezentate, precizam că proiectul de hotărâre privind aprobarea contractării unei finanțări rambursabile interne în valoare de 40.000.000 lei îndeplinește condițiile legale și se propune aprobarea acestuia în forma prezentată”, se mai arată în raport.

Politica