joi, octombrie 3, 2024

Ultima ora

Sport

Eurostat: Românii, codași în UE la citit cărți

În rândul statelor membre ale UE, cea mai scăzută pondere a persoanelor care au citit cărţi se înregistra în România, arată datele publicate de Eurostat. Cifrele mai arată că, la nivelul UE, tinerii citesc mai mult decât vârstnicii, iar femeile mai mult decât bărbații, scrie Rador Radio România.

Potrivit Agenției europeane de statistică „Eurostat”, tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani s-au dovedit a fi cel mai numeros public cititor din ţările UE. 60% dintre tineri au declarat că au citit cel puțin o carte în ultimele 12 luni.

Interesul pentru lectură a fost manifestat de 53% dintre europenii cu vârsta cuprinsă între 30 şi 64 de ani, iar la categoria celor de peste 65 de ani, 47% au deschis o carte în ultimul an. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cel mai mare număr pasionați de lectură a fost constatat în Luxemburg (75,2% dintre locuitori au petrecut timp citind o carte cel puțin o dată în ultimele 12 luni), Danemarca (72,1%) și Estonia (70,7%).

Cele mai mici rate sunt în România (29,5%), Cipru (33,1%) și Italia (35,4%). Lectura este popularizată activ în țările UE. De exemplu, o bibliotecă din orașul bulgar Varna livrează acum cărți cititorilor cu bicicleta, iar într-o stație de metrou din București a fost deschisă în trecut o minibibliotecă de tip autoservire.

Politica