vineri, septembrie 27, 2024

Ultima ora

Sport

NATO confirmă! Mircea Geoană candidează la alegerile prezidențiale

Este foarte posibil ca postul lui Mircea Geoană să revină unei femei din Europa de Est

Înainte de a începe noul său mandat ca șef al NATO, Mark Rutte a început deja să examineze CV-urile celor care își doresc să devină mâna sa dreaptă. Actualul secretar general adjunct, Mircea Geoană, care ocupă această funcție din 2019, este așteptat să se retragă pentru a candida la alegerile prezidențiale din România din noiembrie, potrivit unor oficiali NATO citați de Politico și relatați de News.ro, conform Libertatea.

Un diplomat NATO de rang înalt din Europa de Vest a declarat că există un consens general în rândul aliaţilor că un est-european ar trebui să fie numit ca adjunct al lui Rutte. Discuţiile de la sediul NATO se concentrează pe două femei, foşti oficiali de rang înalt din Macedonia de Nord şi Bulgaria, două ţări balcanice care erau sub control sovietic până la sfârşitul Războiului Rece.

„Este foarte posibil ca postul să revină unei femei din Europa de Est”, a declarat fostul purtător de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, pentru Politico. „Nu în ultimul rând din cauza presiunii publice de a numi o femeie ca secretar general în locul lui Rutte”, a adăugat ea.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Rutte va prelua conducerea NATO la 2 octombrie, într-un moment în care alianţa militară îşi propune o misiune urgentă de consolidare a flancului estic pentru a preîntâmpina orice potenţială agresiune rusă. Germania, de exemplu, estimează că Rusia ar putea fi pregătită din punct de vedere militar să atace ţările NATO peste cinci până la opt ani. Acest lucru face ca o cunoaştere aprofundată a modului în care gândeşte Kremlinul să fie relevantă atunci când vine vorba de alegerea adjunctului lui Rutte.

Geoană nu a anunțat deocamdată nimic oficial despre candidatura la prezidenţiale, dar a spus recent că este „tot mai aproape de o decizie” și că după summitul de la Washington, care a fost în perioada 9-11 iulie, își va spune planurile profesionale, însă deocamdată nu a făcut acest lucru. Primul tur al prezidențialelor va fi pe 24 noiembrie, al doilea tur pe 8 decembrie, iar alegerile parlamentare vor fi pe 1 decembrie.

Politica