miercuri, octombrie 2, 2024

Ultima ora

Sport

Gorjenii s-au strâns pentru a vedea Perseidele

Peste 100 de persoane au luat parte la un eveniment rar

Zeci de gorjeni și-au adus pături și pernuțe și au participat, aseară, la Tabăra de Astronomie organizată de Astroclubul SARM Gorj, parte a Societății Astronomice Române de Meteori. Aici, au fost întâmpinați de organizatori și de elevii din tabără pentru a admira împreună Perseidele și a observa Cosmosul prin telescop, conform Gorj Express.

În perioada în care Perseidele sunt cele mai active, Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” a organizat o excursie în Tabăra de Astronomie de la Bumbești Jiu. Astfel, gorjenii de toate vârstele, pasionați de astronomie sau dornici să observe Perseidele și cerul prin telescop, au avut ocazia să trăiască această experiență alături de elevii din tabără.

Cei prezenți s-au așezat confortabil pe baza sportivă a Liceului „Mihai Viteazul”, întinzându-se pe spate pentru a privi „Ploaia de stele”, evenimentul din noaptea de 11 spre 12 august. Acesta i-a adunat pe gorjeni alături de copii și tineri din întreaga țară care participă în aceste zile la Tabăra de Astronomie. Perseidele nu au întârziat să apară, strălucind pe cer din când în când, spre încântarea tuturor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În tot acest timp, astronomul Marcel Jinca, fondatorul Astroclubului SARM Gorj și organizator al Taberei de Astronomie de la Bumbești Jiu, a realizat un tur al cerului, folosind un laser pentru a prezenta constelații, galaxii și corpuri cerești vizibile în acel moment. De asemenea, a facilitat observarea prin telescop, permițându-le celor prezenți să admire planeta Saturn (cu inelele sale vizibile), Luna, diverse stele de culori variate și chiar Galaxia Andromeda, aflată la 2,5 milioane de ani lumină distanță de Pământ.

Politica