luni, octombrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

Presa italiană: Cei trei tineri care au dispărut în râul Natisone sunt români

UPDATE: Cele două fete luate de ape în Italia au fost găsite moarte. Băiatul este în continuare dispărut. Între timp, autoritățile italiene au deschis un dosar penal. Vor să afle dacă au fost comise erori în cadrul operațiunii eșuate de salvare de vineri, dar și cine poartă responsabilitatea.

Cadavrele a doi dintre cei trei tineri dispăruți vineri după ce au fost luați de viitură au fost găsite în apele râului Natisone. Trupurile lor au fost găsite duminică dimineața în timpul amplelor misiuni de căutare care continuau deja de 40 de ore, scrie presa din Italia. Corpurile neînsuflețite au fost indentificate de pompieri și de echipele de salvatori care participau la căutări. Este vorba depre cele două fete, Patrizia și Bianca.

Salvatorii încă îl caută pe Cristian. Trupurile lor au fost găsite în aval față de locul unde cei trei prieteni fuseseră luați de ape, la aproximativ 700 și 1000 de metri de zona unde tinerii au fost văzuți ultima oară.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Tinerii daţi dispăruţi din cauza ploilor abundente care au lovit regiunea Veneto sunt de origine română, scrie La Repubblica, preluată de News.ro. Tinerii au fost luaţi de apele râului Natisone, care a ieşit din matcă. Cu puţin timp înainte, ei au cerut ajutor prin telefon, deoarece se aflau pe o mică insulă şi apa creştea rapid.

Potrivit RaiNews, este vorba de două fete și un băiat : Patrizia Cormos, de 20 de ani din Campoformido, studentă în anul 2 la Academia de Belle-Arte din Udine. Ceilalți doi sunt prieteni ai săi: Bianca Doroș (23 de ani) care venise din România ca să-și viziteze părinții care locuiesc la Udine și iubitul ei, Cristian Casian Molnar (25 de ani), care locuiește în Austria.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat că, oficial, autoritățile italiene nu au confirmat identitatea și cetățenia celor trei persoane dispărute.

Veniseră la plajă și făceau poze pe o insuliță când au fost surprinși de o viitură puternică, după o ploaie torențială.

Imaginile filmate de un martor sunt ultimele în care cei trei tineri români sunt văzuți în viață.

Se strâng în brațe, încercând să reziste, în mijlocul vâltorii, până la venirea pompierilor.

La un moment dat, toți trei sunt luați de șuvoaiele puternice sub ochii îngroziți ai celor de pe podul din apropiere.

Într-o încercare disperată de a-i salva, pompierii au lansat, dintr-o scară mobilă, instalată deasupra porțunii în care râul face un cot, mai multe frânghii de care tinerii să se prindă.

Forța viiturii este însă mult prea mare și nici unul dintre ei nu reușește să se agațe de corzile care atârnă deasupra apelor învolburate.

Potrivit autorităților italiene, debitul râului a crescut brusc de la câțiva metri cubi pe secundă la aproape 250 de metri cubi.

Tinerii sunt trași de curenți și apoi dispar înghițiți de viitură.

Din cauza vremii, elicopterele angajate în căutări şi-au suspendat activitatea. Aeronava pompierilor s-a întors la Veneţia, în timp ce elicopterul regional a aterizat pe aeroportul Trieste din Ronchi dei Legionari.

„Căutările vor continua în această seară şi atât timp cât va fi necesar în zilele următoare”, a declarat Andrea D’Odorico, care coordonează căutările. „Situaţia meteo nu joacă în favoarea căutărilor”, a adăugat acesta, „condiţii severe sunt aşteptate şi în următoarele ore. Râul Natisone este în inundaţii, are un curent foarte puternic, este de natură torenţială şi are multe coturi, în care cei dispăruţi ar fi putut rămâne blocaţi”.

Lacurile din Trentino se află sub observaţie specială din cauza vremii nefavorabile. Acest lucru a fost confirmat de Protecţia Civilă, care a emis o alertă pentru posibile situaţii critice legate de alunecările de teren şi inundaţiile provocate de furtunile din ultimele ore.

„Atenţia se concentrează asupra situaţiilor mai delicate care, în unele cazuri, au declanşat intervenţia operatorilor pentru a favoriza, acolo unde este posibil, capacitatea de evacuare a debitelor”, se arată într-o notă emisă de autorități.

Foto: captura video

Politica