Experții fitosanitari au analizat peste 1300 de probe de legume din România și au găsit în peste 40% dintre ele urme de substanțe periculoase, o cifră dublă față de anul anterior. Cele mai periculoase sunt mărarul, salata și roșiile.
Raportul a fost realizat în 2023 de Autoritatea Națională Fitosanitară, după ce au fost analizate probe din marile bazine legumicole din sudul țării.
Cele mai periculoase sunt mărarul și salata, 67% dintre probele luate la acestea indicând prezența pesticidelor, precum și roșiile, cu 64% din probe indicând substanțe periculoase pentru sănătate, scrie digi24.ro
La unele produse, cantitățile de pesticide detectate au fost cu mult peste nivelul maxim admis.
Medicul Radu Țincu a explicat la Digi24 că expunerea îndelungată la aceste pesticide are impact pe termen lung și mediu – poate duce la apariția cancerului limfatic, gastric, mamar, uterin, la leucemie și dereglarea funcților endocrine.
Potrivi medicului, studiile au arătat în ultimii 10-15 ani că expunerea îndelungată la pesticide duce la boli neurologice degenerative. El a recomandat ca legumele și fructele să fie spălate foarte bine, timp de câteva minute înainte de a fi consumate.
Foto: pixabay