duminică, octombrie 6, 2024

Ultima ora

Sport

JO 2024: Primii purtători ai torţei olimpice, anunțați

Personalităţi, ca actorul Jean-Pascal Zadi, regizoarea Alice Diop sau fostul fotbalist Jean-Pierre Papin, dar şi anonimi implicaţi: numele celor mai mulţi dintre cei 10.000 de purtători care vor lua parte la ştafeta torţei olimpice au fost dezvăluite luni, informează Agerpres.

Toţi aceşti purtători vor duce torţa olimpică timp de aproximativ 4 minute pe o distanţă de 200 de metri pe un traseu în jurul Franţei, începând cu Marsilia pe 8 mai, până la Paris în ziua ceremoniei de deschidere a Jocurilor, 26 iulie.

Numele ultimului purtător al torţei rămâne încă învăluit în mister, chiar dacă este adeseori menţionat cel al fostei mari atlete franceze Marie-Jose Perec.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Traseul ştafetei, în 64 de teritorii (inclusiv cinci de peste mări) care au fost dispuse să plătească 150.000 de euro (fără taxe) pentru a vedea torţa trecând prin teritoriul lor, este cunoscut încă din vara lui 2023.

Deja fuseseră dezvăluite numele unora dintre purtători torţei, precum astronautul Thomas Pesquet, actorul Djamel Debbouze, înotătorul Camille Lacourt sau gimnasta Emilie Le Pennec. Înotătorii Laure şi Florent Manadou sunt „căpitanii” operaţiunii.

Inovaţie pentru aceste JO, vor exista şi „ştafete colective”, conduse de federaţii sportive. Un grup de 24 de sportivi în jurul unui purtător al torţei va asigura o animaţie.

30% dintre purtători au fost selectaţi de comitetul de organizare a JO şi de mişcarea sportivă, în timp ce sponsorii ştafetei torţei (Coca-Cola şi Banques Populaires-Caisses d’Epargne) şi ceilalţi parteneri ai JO vor alege câte 30% dintre purtători. Ultimii 10% au fost selectaţi de teritoriile prin care trece ştafeta.

Potrivit regulilor Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), actualii oficiali aleşi sau personalităţile religioase nu pot purta flacăra.

Printre numele dezvăluite luni se află scrimera Laura Flessel, fost ministru al Sportului, campioana la box Sarah Ourahmoune, baschetbalista Gabby Williams sau fostul mare fotbalist Jean-Pierre Papin.

Departamentul Seine-Saint-Denis a selectat persoane de pe teritoriul său, precum regizoarea Alice Diop, Oumar Dieme, fost tiralior senegalez, sau Georges Honigman, care este preşedinte al unui club de volei din anul 1973.

Politica