Producătorii de parmigiano reggiano cipează roțile de brânză

Delia Pătru

Producătorii italieni de parmezan autentic testează microcipurile în lupta cu imitațiile. Acestea sunt introduse în discuri subțiri, integrate în coaja roților de brânză.

Cipul este ca o carte de identitate. Conține toate datele care garantează originea și nu se degradează, spre deosebire de marcajele tradiționale care pot deveni ilizibile în urma curățării și prelucrării, scrie digi24.ro

Producător: „Cipurile sunt o tehnologie care, în lumina experimentelor pe care le desfășurăm, va permite și consolida trasabilitatea, care este instrumentul din spatele garanției originalității brânzei Parmigiano Reggiano.”

Producător: „La „naștere” brânza primește un disc făcut din cazeină. În acest disc a fost introdus un punct minuscul, care abia se vede, care poate fi citit cu un cititor, după ce este aplicat pe roata de brânză.

Cipul este mult mai mic decât un grăunte de sare. Este introdus într-un fel de napolitană și apoi este încorporat în discul de cazeină.”

- Advertisement -

Parmigiano Reggiano este una dintre cele mai contrafăcute brânzeturi din lume.

Brânza, a cărei istorie datează din Evul Mediu, a obținut în 1996 statutul de denumire de origine protejată (DOP), un statut foarte apreciat în UE. Conform acestor norme, parmigiano reggiano – singurul tip de brânză care poate fi numit parmezan în Europa – trebuie să fie produsă într-o mică parte din nordul Italiei, inclusiv în provinciile Parma și Reggio Emilia.

Foto: pixabay

author avatar
Delia Pătru
Distribuie acest articol