Gorjenii nu prea au cumpărat carne de miel, Paștele acesta, iar mulţi ciobani au rămas cu animalele nevândute. Soluţia pe care au găsit-o este să-i vândă ţărilor arabe.
„La noi, de Paşte, se dau cel mult 50-100 de bucăţi. Restul, rămâi cu ei. Nu ştiu unde i-am putea da, ce să facem cu ei. Românii cumpără doar de Paşte şi atunci cumpără puţini. Noi rămânem cu ei”, a spus Aron Şeandru, fermier din zona Novaci, potrivit pandurul.ro.
Scumpirile care s-au ţinut lanţ, astfel că gorjenii au ales să pună mai puțină mâncare pe masa de Paște „Datorită faptului că economia nu merge suficient de bine, se simt scumpirile, au venit valuri de scumpiri şi oamenii au cumpărat mai puţin faţă de alţi ani”, a confirmat şi fermierul Ion Cherciu, din Crasna, cel mai mare fermier din judeţul Gorj.
Arabii vor miei graşi, să aibă cel puţin 40 de kilograme şi îi ridică exact de la poarta fermierilor. „Ajung în Constanţa, de acolo pe vapor şi apoi în ţările arabe. Dacă n-ar fi desfacerea în ţările arabe, oaia n-ar mai exista în România decât la grădina zoologică. Arabii plătesc mai bine decât ţările din Uniunea Europeană, dar şi cerinţele sunt altele. Mielul trebuie să fie gras şi să aibă 40 de kilograme, la greutatea optimă pe care o doresc dânşii. Arabii iau din România de pe timpul comunismului. Am colaborat an de an de la Revoluţie încoace. Nu mai avem intermediari şi colaborăm direct cu ei. Arabii recoltează din întreaga Românie, inclusiv din comuna Crasna”, a adăugat Ion Cherciu.







