luni, octombrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

O româncă, selectată de NASA pentru a participa la prima misiune de simulare a vieții pe Marte

Irina Anca Șelariu a fost selectată de NASA pentru a participa la prima misiune de simulare a vieții pe Marte.

Românca, microbiolog în Marina Statelor Unite și cu un doctorat în Biomedicină la Universitatea din New Jersey, face parte dintr-o echipă de 4 oameni de știință, iar experimentul va începe în iunie la Centrul Spațial Johnson al Agenției Spațiale Americane, scrie europafm.ro

Cei 4 cercetători vor trăi și vor lucra timp de un an într-o capsulă de 1.700 de metri pătrați care va replica existența umană pe planeta roșie. Ei vor fi supuși stresului, cu restricții de apă sau defecțiuni ale echipamentelor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Simularea ne va permite să colectăm date de performanță cognitivă și fizică pentru a ne oferi informații despre impactul misiunilor de lungă durată pe Marte asupra sănătății și performanței echipajului”, a declarat Grace Douglas, cercetator principal al NASA.

Habitatul marțian simulat de NASA include 4 dormitoare, o sală de sport, o fermă verticală pentru cultivarea salatei, o cameră dedicată procedurilor medicale, o zonă de relaxare și stații de lucru.

Pentru a reconstitui mediul marțian, pe podeaua de nisip roșu se află o stație meteo, o mașină de fabricat cărămizi, o mică seră și o bandă rulantă pe care pseudo-astronauții vor merge suspendați de curele. Covorul reproduce efortul necesar pentru activitatea fizică pe Marte, precum și pentru colectarea de mostre.

Foto: Facebook/NASA – National Aeronautics and Space Administration

Politica