miercuri, septembrie 11, 2024

Ultima ora

Sport

Se scumpește apa în Mehedinți. Tarifele au crescut și cu 20%

„Mai greu de suportat acest nou plan tarifar este pentru pensionari și pentru persoanele cu venituri mai scăzute”

Rata inflației și costurile la energie aduc noi scumpiri la toate serviciile. Locuitorii din Mehedinți din aria de operare a SECOM trebuie să achite, de la 1 ianuarie, și prețuri mai mari la apa potabilă, precum și la tariful de canalizare.

Dacă anul trecut, prețul unui metru cub de apă era de 6,18 lei, acum oamenii vor achita 7,53. La canalizare, în 2022, tariful era de 3,73, iar acum este de 4,99 lei. Prin urmare, tariful total, la serviciile de apă – canal este 12,52 lei, ceea ce înseamnă o majorare de 20% comparativ cu anul trecut.

„Vorbim despre o creștere tarifară de aproximativ 20% la serviciile de alimentare cu apă și canalizare. Sunt două componente – o creștere cauzată de inflație (vorbim de o creștere de 15,32%), diferența de 4% fiind cauzată de obligațiile noastre de a achita cofinanțările pentru proiectele europene. Există o strategie tarifară aprobată și avem avizele de la ANRSC. La prețul final contribuie toate scumpirile din ultima vreme, inclusiv scumpirea energiei. De altfel, valoarea unui litru de hipoclorit a crescut de trei ori, în 2022.”, declară directorul general al societății SC SECOM SA, Adrian Turbat, potrivit acualmehedinti.ro.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Noul preț este același în toată aria de operare a societății. Așadar, și celelalte orașe și comune din județ, care sunt alimentate de această societate, vor achita același preț. 

„Locatarii s-au conformat. Noi am achitat și pe ianuarie achitat la SECOM. Greu le va fi tuturor să achite un tarif majorat. Mai greu va fi la pensionari. Economie la apă nu prea se poate face, nu te prea poți limita”, declară Ștefan Țîrăi, președintele unei asociații de proprietari din Drobeta Turnu Severin, potrivit sursei citate.

Mehedințenii se plâng de noile modificări și spun că le va fi foarte greu să se alinieze la scumpirile care se impun. Debutul anului 2023 a adus scumpiri la toate serviciile și produsele de pe piață.

„Din punct de vedere al societății de furnizare, această majorare a tarifului este o normalitate, ținând cont de scumpirile în lanț ale tuturor produselor; însă, pentru cea mai mare parte a populației, nu va fi ușor de suportat noul plan tarifar. Vrem, nu vrem, trebuie să suportăm aceste costuri. Cei de la SECOM știu ce costuri au cu alimentarea și distribuția. Noi trebuie să facem în așa fel încât, la blocuri, să nu avem pierderi pe rețea, la asociații, pentru a nu plăti și mai mult. Mai greu de suportat acest nou plan tarifar este pentru pensionari și pentru persoanele cu venituri mai scăzute”, a spus un severinean.

SC SECOM SA este operator regional pentru judeţul Mehedinţi, având un număr de aproximativ 130.000 de consumatori.

Politica