Majoritatea românilor (71%) mănâncă salata boeuf la toate sărbătorile importante și cei mai mulți (64,3%) sunt categorici: se pune și mazăre, iar maioneza trebuie neapărat făcută în casă.
Datele, prezentate în cadrul unui sondaj de opinie realizat de site-ul temananc.ro. arată că, 9% mănâncă salata boeuf de Crăciun dar și de Revelion, 8% doar de Revelion, 6% doar de Crăciun și 4% la masa de Paște.
Bucovinenii sunt cei mai puternici susținători ai introducerii boabelor de mazăre în salata boeuf. Peste 90% dintre aceștia susțin că leguma nu trebuie să lipsească din rețetă, în timp ce în celelalte regiuni procentul este mai mic Maramureș (83%) și Transilvania (80%). În București și Muntenia lucrurile stau invers: majoritatea celor de aici au răspuns că nu pun mazăre în salata boeuf.
Sondajul TeMananc.ro mai arată că 70% dintre români fac salata boeuf cu carne de pui și doar 30% folosesc carnea de vită. În Bucovina, peste 90% din respondenți gătesc cu pui în loc de vită și cel mai mic procent din regiunile României îl găsim în Banat, unde doar 53% folosesc carne de pui.
Surpriza vine de la maioneza de casă: peste 92% fac maioneză de casa la salata boeuf și nu folosesc varianta mai simplă cu maioneză din comerț. Bucovina și Crișana sunt fruntașe, peste 98% din români fac maioneză de casă iar în zona Maramureșului doar 67%. Restul de 33% folosesc maioneză gata preparată, din comerț.
La capitolul ornat o mare parte își dau interesul ca cei prezenți la masă să se bucure și la nivel estetic de salata boeuf. Astfel, 33% fac din ornatul salatei boeuf o adevărată operă de artă și alocă mai mult de 15 minute pentru acest lucru, 54% mai puțin de 2 minute și doar 13% nu ornează deloc salata boeuf. În schimb, la rezultatele pe zonele României, majoritatea celor care locuiesc în București, Moldova și Muntenia pun preț pe estetica farfuriei și alocș mai mult de 15 minute pentru decorat.
Foto: Facebook