luni, septembrie 16, 2024

Ultima ora

Sport

Caz de botulism în județul Olt

Un bărbat de 68 din județul Olt a fost internat la spitalul din Slatina cu suspiciune de botulism. Bărbat venise la spital pe data de 7, iar medicii, 5 zile mai târziu, l-au considerat pe acesta suspect de infectare cu toxina respectivă. Analizele medicale au confirmat, 2 zile mai târziu suspiciunea.

Bărbatul ar fi consumat, printre altele mai multe produse alimentare cum ar fi ouă, pește, carne de pui. Reprezentanții DSP susțin că ancheta nu a fost închisă, dar dat fiind faptul că produsele consumate de bărbat nu mai există și nici bonuri aferente cumpărări lor, nu au cum sa verifice starea acestora și cum a contactat bărbatul toxina.

Pacientul este încă internat la spitalul din Slatina, unde i s-a administrat deja serul anti toxină, iar starea acestuia, conform DSP, nu este una foarte bună.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Pacientul este internat, iar starea este alterată și nu se știe de unde a luat toxina. As primit ser antibotulinic. Momentan nu știm dacă mai este nevoie de alte fiole. Nu putem ști de unde a provenit toxina, alimentele nu au mai existat la momentul deschiderii anchetei”, au spus reprezentanții DSP pentru Jurnalul Olteniei.

„In dupa amiaza zilei de 12.nov. 2022, in Serviciile de Specialitate ale Spitalului Judetean de Urgenta Slatina s-a pus suspiciunea de botulism, la un pacient in varsta de 68 ani, cu domiciliul in mediu urban.

Pacient internat  in data de 07.11.2022 in sectia de neurologie,  cu diagnosticul: tetrapareza in observatie etiologica; In data de 08.11.2022, pacientul este transferat in Sectia de Terapie Intensiva                 ( insuficienta respiratorie acuta ), unde se intubeaza si dupa ventilatie iese din coma; Din informatiile preliminare obtinute de la apartinatori (sotie):  in meniul consumat in data de 06.11.2022 era cuprins si  branza, ou fiert, carne porc, mamaliga cu peste macrou prajit in ulei piept de pasare ( cocos ).

Dupa momentul suspectarii  pentru botulism,  se stabileste recoltarea serului ( proba biologica de la pacient), in vederea determinarii toxinei botulinice la Institutul Cantacuzino Bucuresti9 proba trimisa  la I.C. in dimineata zilei de 13.11.2022 ).  In dimineata zilei de 14.11.2022 Institutul Cantacuzino Bucuresti a emis Buletinul de Analiza, cu rezultatul pozitiv pentru toxina botulinica in ser. Mentionam ca nu se pot recolta probe de alimente, avand in vedere momentul consumului ( 06.11.2022 ) si data emiterii suspiciunii ( 12.11.2022 ), precum si lipsa din gospodarie a alimentelor consumate ( nu sunt identificate documente  de achizitie  a produselor)”, au transmis reprezentanții DSP. 

Politica