luni, octombrie 7, 2024

Ultima ora

Sport

Reacția oficială a României, după ce Putin a recunoscut regiunile separatiste Donețk și Lugansk

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că România condamnă cu fermitate recunoaşterea de către Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk şi Lugansk ca independente. Șeful statului spune că, prin acțiunile sale, Rusia „amenință pacea și securitatea globale”.

„România condamnă ferm recunoașterea de către Rusia a regiunilor Donețk și Lugansk din Ucraina ca state independente. Este o violare flagrantă a dreptului internațional, care trebuie să atragă cel mai sever răspuns al comunității internaționale. Sprijinim ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, se arată în mesajul președintelui, postat luni seară pe Twitter.

Ulterior, și Administrația Prezidențială a publicat o declarație de presă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„România condamnă cu fermitate recunoașterea de către Federația Rusă a „independenței” autoproclamatelor republici separatiste din Donețk și Luhansk, părți componente ale Ucrainei.

Acest act reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei.

De asemenea, prin această decizie, Rusia încalcă obligațiile care îi revin în calitate de semnatar al Acordurilor de la Minsk, care devin astfel golite de conținut. Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate ONU, amenință, prin acțiunile sale, pacea și securitatea globale garantate de însuși Consiliul de Securitate ONU, încălcând deliberat principiile de drept internațional prevăzute de Carta ONU și de Actul final de la Helsinki.

Comunitatea internațională trebuie să sancționeze ferm, imediat și fără echivoc această decizie lipsită de responsabilitate a Rusiei.

România reafirmă și în acest context susținerea puternică pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și va acționa în coordonare cu partenerii și aliații săi pentru aplicarea măsurilor de răspuns potrivite”, se arată în declarația lui Klaus Iohannis, transmisă de Palatul Cotroceni.

Și premierul Nicolae Ciucă a avut o reacție fermă la decizia Rusiei privind regiunile separatiste proruse din Ucraina și a transmis, într-un mesaj postat pe Twitter, că  „a pune la îndoială statalitatea unui stat membru al ONU echivalează cu o abordare revizionistă”.

„Condamnăm cu fermitate orice încercare de a pune sub semnul întrebării suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa Ucrainei. A pune la îndoială statalitatea unui stat membru al ONU echivalează cu o abordare revizionistă care ameninţă pacea şi stabilitatea în Europa şi în lume”, se arată în mesajul transmis pe Twitter.

De asemenea, președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a cerut și el ”sancțiuni drastice” pentru Rusia: ”Rusia încalcă legislația internațională și denunță unilateral acordurile de la Minsk prin recunoașterea așa-ziselor republici din estul Ucrainei. USR condamnă decizia lui Vladimir Putin. Un lider autoritar încearcă să schimbe ordinea de securitate din Europa prin violență. Sancțiunile drastice sunt un răspuns necesar al Europei în această situație. Fiecare țară are dreptul să-și stabilească propriul destin. Este inacceptabil ca un stat să dicteze altuia – sub amenințarea armelor – ce să facă sau ce să nu facă. Este datoria României, ca stat membru NATO și al Uniunii Europene, să fie solidară cu Ucraina. Europa trebuie să rămână continentul libertății și al democrației. Scenariul la care asistăm nu este unul nou. Istoria ne amintește că același lucru s-a întâmplat în Transnistria, Abhazia, Oseția de Sud și, foarte recent, în Crimeea. Cu un amestec de fake news și rescriere a istoriei atunci când îi convine, Vladimir Putin încearcă să refacă URSS. Dictatura sovietică a eșuat lamentabil și nu va reveni în Europa. Popoarele din estul Europei au ales libertatea”.

Președintele PMP, Eugen Tomac, l-a comparat pe Vladimir Putin cu Stalin: ”Din disperare și dorința de a poza într-un urmaș fidel a lui Stalin, președintele Rusiei a început astăzi să folosească creionul plin de sânge lăsat moștenire la Kremlin, pentru a desena din nou harta Europei. Am anunțat de acum o lună că după Jocurile Olimpice din China, Rusia va începe atacul asupra Ucrainei.
Ieri, jocurile olimpice s-au încheiat și a intrat in joc mintea unui lider diabolic, dispus să intre in conflict cu toată lumea doar pentru a-și mângâia orgoliul sovietic. Dacă de data acesta va fi lăsat din nou să deseneze harta Europei fără un răspuns pe măsura, ar fi complet greșit și de neiertat”.

Politica