sâmbătă, octombrie 5, 2024

Ultima ora

Sport

Putin a convocat Consiliul de Securitate. El și Biden au acceptat să se întâlnească

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a convocat o ședință neplanificată a Consiliului de Securitate al țării. Anunțul a fost făcut de către secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Tot acesta a declarat că este „prematur” să se vorbească despre planuri concrete pentru un summit între președintele rus și Joe Biden.

Peskov a declarat că Putin și Biden s-ar putea întâlni dacă vor considera necesar, dar a subliniat că „este prematur să vorbim despre planuri concrete pentru un summit”, scrie hotnews.ro care citează Reuters.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De asemenea, el a descris situația din regiunea Donbas din Ucraina ca fiind „extrem de tensionată”, adăugând că Putin urma să se adreseze curând Consiliului de Securitate al Rusiei.

”Situația este într-adevăr extrem de tensionată și până acum nu vedem semne de scădere a nivelului de tensiune. Provocările și bombardamentele devin tot mai intense, bineînțeles, acest lucru provoacă o îngrijorare foarte profundă”, a afirmat Peskov, citat de Tass.

În ciuda afirmațiilor repetate ale Rusiei, reporterii de la fața locului nu au văzut nicio dovadă de bombardament din partea forțelor ucrainene asupra populației locale.

Vladimir Putin şi Joe Biden au acceptat să se întâlnească în cadrul unui summit propus de omologul lor francez Emmanuel Macron, cu condiţia ca între timp să nu aibă loc o invazie în Ucraina, un anunţ surpriză ce a intervenit în timp ce un război era dat ca iminent.

Casa Albă a confirmat că președintele Joe Biden a fost de acord „în principiu” să aibă o întâlnire bilaterală cu omologul său rus.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană sprijină ultima încercare de a organiza noi discuții între Washington și Moscova pentru a găsi o soluție diplomatică, a declarat luni șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

„Reuniunile la nivel înalt, la nivel de lideri, la nivel de miniștri, indiferent de format, indiferent de modul în care se discută și se așează la masă și se încearcă evitarea unui război, sunt extrem de necesare”, a declarat Borrell reporterilor la Bruxelles, înainte de reuniunea a miniștrilor de externe din UE.

„Vom sprijini orice poate face ca discuțiile diplomatice să fie cea mai bună cale, singura cale de a căuta o soluție la criză”, a adăugat el, după ce Franța a anunțat că președintele american Joe Biden și președintele rus Vladimir Putin au convenit în principiu asupra unui summit privind Ucraina.

Politica