miercuri, octombrie 2, 2024

Ultima ora

Sport

Cum l-au omagiat gorjenii pe Constantin Brâncuși

Gorjenii au marcat împlinirea a 146 de ani de la nașterea părintelui sculpturii moderne, Constantin Brâncuși. La Pavilionul Romaniei Expo 2020 Dubai au fost expuse două proiecte: „Brâncuși -văzut în 145 de portrete” și „Anotimpul tăcerilor” expoziția de fotografie semnată Ionel Scăunașu. Cele peste 60 de fotografii cu operele ce constituie Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” de la Tg-Jiu se află, în același timp.la Dubai și pe simezele Muzeului Național Constantin Brâncuși, până la sfârșitul acestei luni.

Muzeul Național de Artă al României a lansat, sâmbătă, de Ziua Națională Constantin Brâncuși, un tur virtual ce poartă numele marelui sculptor. Potrivit reprezentanților Muzeului Național de Artă al României, în orice colț ar lumii s-ar afla, iubitorii creației lui Brâncuși se pot bucura de acum de posibilitatea de a vedea, de acasă, lucrările acestuia.

Jandarmeria Româna a ținut să explice legătura cu marele sculptor al României: „Ce legătură există între Constantin Brâncuși și Jandarmeria Română? Vă spunem imediat. Jandarmeria Română a asigurat paza și securitatea transportului operelor lui Brâncuși, pe teritoriul României. În anul 2020, operele de artă care au ajuns în România au fost transportate la Muzeul Național de Istorie a României, sub supravegherea jandarmilor. Apoi, creațiile lui Brâncuși au ajuns în siguranță la Muzeul de Artă din Craiova. Operele sculptorului român au fost evaluate la suma de peste 264 de milioane de euro, reprezentând cea mai mare valoare a unui singur transport asigurat cu pază , până în prezent, de către Jandarmeria Română”, au spus jandarmii.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Constantin Brâncuși nu a fost uitat nici de Consiliul Județean Gorj, care a scris un mesaj pe Facebook: „Acum 146 de ani venea pe lume, la Hobița, gorjeanul care avea să ne dea tuturor avântul unui zbor de Pasăre măiastră, sclipirea unui spirit liber sau blândețea privirilor cu care ne arătăm dragostea pentru oameni și lume. Constantin Brâncuși este tot timpul prezent printre noi pentru a ne reaminti că „existența însăși e plină de atâtea minuni”, că aici, la hotarul unde suntem așezați, avem un destin mare. Să-i mulțumim pentru că ne-a oferit atâta bucurie prin opera sa!”.

Ziua Națională „Constantin Brâncuși” a fost marcată și în Craiova, la Muzeul de Artă Craiova, acolo unde vizitatorii vor avea acces gratuit pe tot parcursul zilei de sâmbătă.

Muzeul nostru este unul dintre primele muzee din lume care a deținut o colecție de opere Brâncuși, încă din anul 1943. Anul acesta, la 146 de ani de la nașterea artistului, deschidem o nouă instituție dedicată lui Brâncuși, Centrul Internațional Constantin Brâncuși, al cărei principal punct de atracție va fi construcția de sticlă unică în lume”, a spus Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj.

Politica