sâmbătă, septembrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

Situația la granițele Ucrainei se tensionează. Un obuz lansat de separatiștii proruși a nimerit într-o grădiniță

Separatiștii sprijiniți de Rusia din estul Ucrainei au acuzat joi forțele guvernamentale că au deschis focul asupra teritoriului lor de patru ori în ultimele 24 de ore și afirmă că încearcă să stabilească dacă există morți sau răniți, scrie Reuters.

Și observatorii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au raportat joi mai multe incidente cu obuze de-a lungul liniei de contact dintre separatiștii sprijiniți de Rusia și forțele guvernamentale în estul Ucrainei.

Coform informațiilor publicate de presa de la Kiev, unul dintre obuzele lansate de separatiștii proruși a nimerit într-o grădiniță. Din datele preliminare, în momentul atacului în grădiniță se aflau copii și educatori. Două dintre cadrele didactice au fost rănite la nivelul capului. La fața locului s-au deplasat serviciile de urgență și au reușit să evacueze în siguranță copiii. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

Atacul de artilerie a început la ora 9 dimineața, după ce separatiștii au acuzat forțele guvernamentale că au deschis focul de mai multe ori, iar în decursul zilei de ieri, un membru al Poliției Naționale din Donețk ar fi fost împușcat de un lunetist ucrainean. De asemenea, în urma atacului, jumătate din localitate a rămas fără electricitate. Forțele armate guvernamentale au reușit să evacueze civilii de pe raza acțiunilor militare, în buncăre, scrie digi24.ro

Afirmațiile privind bombardamentele din estul Ucrainei au fost făcute de reprezentanții autoproclamatei Republici Populare Lugansk într-o declarație. Potrivit acesteia, forțele ucrainene ar fi folosit mortiere, lansatoare de grenade și o mitralieră în patru incidente separate joi.

„Forțele armate ale Ucrainei au violat în mod grosolan regimul de încetare a focului, folosind armament greu, care, potrivit acordurilor de la Minsk, ar fi trebuit retras”, se arată în declarație.

Reprezentanții armatei ucrainene au negat acuzațiile separatiștilor privind un atac al trupelor guvernamentale și au spus, la rândul lor, că rebelii i-au bombardat pe soldații ucraineni.

„În pofida faptului că asupra poziţiilor noastre s-a tras cu arme interzise, printre care artilerie de calibrul 122 mm, trupele ucrainene nu au deschis focul drept ripostă”, a declarat un ofiţer de presă al forţelor militare ucrainene pentru Reuters.

Astfel de incidente au avut loc de multe ori în ultimii opt ani, dar ultimele au fost raportate după ce Rusia a masat mai mult de 100.000 de soldați în apropierea granițelor Ucrainei, cerând NATO să promită că nu va accepta aderarea Kievului la alianță.

Foto: Telegram

Politica