miercuri, octombrie 2, 2024

Ultima ora

Sport

Klaus Iohannis: NATO reprezintă cea mai solidă garanție de securitate pentru România

Președintele Klaus Iohannis a ajuns joi la Craiova, unde s-a întâlnit cu militarii de la Brigada Multinațională Sud-Est. Brigada NATO este amplasată în sediul Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab”.

În cadrul unei conferințe, acesta a spus că există o preocupare semnificativă pentru consolidarea capacității de reacție și reziliență a României. Președintele a subliniat și nevoia de ”cooperare complementară întărită NATO-UE în domeniul securității”.

”NATO reprezintă, fără niciun dubiu, cea mai solidă garanție de securitate pentru România, aspect deosebit de important, mai ales în condițiile acutizării riscurilor, amenințărilor și provocărilor la adresa securității europene.”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Iohannis a mai spus că evoluții actuale dovedesc că masurile luate de NATO sunt necesare iar România își va îndeplini angajamentele asumate. Astfel că, rolul Brigăzii Multinaționale Sud-Est este important în asigurarea securității regiunii Mării Negre.

”În ceea ce ne privește, România își va îndeplini toate angajamentele asumate, contribuind astfel la statutul NATO de cea mai puternică și eficientă Alianță de apărare colectivă din istorie”, a adăugat președintele.

Iohannis a salutat decizia SUA, dar și a Franței de a spori prezența militară în România.

”Deciziile recente luate de Statele Unite ale Americii și de Franța, care ne sunt aliați și parteneri strategici puternici, de a asigura o prezență militară concretă în România, reprezintă un semnal ferm de coerență și consistență a solidarității euroatlantice.”

De asemenea, președintele a vorbit și despre trupele polone aflate în țara noastră, alături de trupele române din Polonia care reprezintă expresia concretă a parteneriatului București-Varșovia.

Nu în ultimul rând, Iohannis a reiterat angajamentul României de a aloca 2% din Produsul Intern Brut pentru Apărare și a subliniat că NATO reprezintă cea mai solidă garanție de securitate a țării noastre.

Politica