sâmbătă, septembrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

Încă 500 mii lei pentru „etern în construcție” Catedrala din Craiovița

Consiliul Județean (CJ) Dolj urmează să aloce suma de 500 de mii lei pentru continuarea lucrărilor la „Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul Craiova”. Conform proiectului CJ, Mitropolia Olteniei va primi pentru lucrările aferente construcției catedralei suma de 500 de mii lei dintr-un total de 63.332.000 lei, care vizează proiecte din domeniul culturii și religiei.

„În vederea realizării proiectului „Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul Craiova”, se aprobă transferul sumei de 500 mii lei Mitropoliei Olteniei – Arhiepiscopia Craiovei pentru continuarea finanţării lucrărilor”, conform proiectului CJ.

La mijlocul anului trecut, mai exact în iulie, CJ Dolj aproba un alt proiect prin care oferea Mitropoliei alți 500 de mii de lei în vederea lucrărilor la Catedrală. Sunt însă ani prea mulți de când mitropolia tot construiește, iar catedrala pare să nu mai fie gata. Din 2007 Consiliul Județean alocă fonduri aproape anual, în baza unui parteneriat. Și Primăria Craiova, dar și enoriașii au contribuit cu bani pentru a vedea finalizat obiectivul. Construcţia Catedralei „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul Craioviţa Nouă a început iniţial în 1990. Piatra de temelie a fost pusă, în luna martie, de mitropolitul de atunci al Olteniei, IPS Nestor Vornicescu. S-a reuşit turnarea fundaţiei, însă lucrările au fost abandonate din lipsă de fonduri. În 2006, Mitropolia Olteniei a hotărât reluarea construcţiei. Într-o informare transmisă în 2017 Consiliului Judeţean Dolj, la solicitarea fostului consilier judeţean Isidor Răducea, Mitropolia arăta că din banii de la administraţia doljeană „în perioada 2007-2013 s-au efectuat lucrări de rezistență infrastructură; rezistență suprastructură; arhitectură infrastructură etapa I, iar în perioada 2014-2016, lucrări parțiale de arhitectură etapa finală (tencuieli interioare și exterioare; hidroizolații), precum și introducerea rețelelor de canalizare și alimentare cu apă incintă. Pentru sumele alocate de Consiliul Județean s-au făcut justificări anuale cu documente financiare la zi (facturi și situații de lucrări)”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

O dată cu acești noi 500 de mii de lei alocați veșnicii construcții a catedralei, cresc speranțele enoriașilor care cu siguranță vor să calce pragul lăcașului de cult, cât și ale doljenilor care contribuie de ani buni la lucrările interminabile.

Per total, CJ Dolj învestește în domeniile cultură, recreere şi religie peste 63 de milioane de lei. Printre cele mai importante proiecte din aceste categorii se regăsesc Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”, Muzeul Olteniei Craiova, Muzeul de Artă Craiova, Școala de Arte şi Meserii „Cornetti” , Clubul Sportiv Judeţean Ştiinţa „U” Craiova, precum și bani pentru personalul neclerical al cultelor: Ortodox, Romano-catolic, Greco-catolic, Creştin după Evanghelie, Adventist de Ziua a Şaptea şi Creştin Penticostal.

Politica