sâmbătă, septembrie 14, 2024

Ultima ora

Sport

Mehedinți. Două biserici din județ, prădate de autori necunoscuți

Hoții fără frică de Dumnezeu au furat clopotele de bronz, cazanele pentru botezul copiilor, cristelnițele și căldărușele pentru Bobotează!

Situație revoltătoare în județul Mehedinți! În două comune au fost sparte bisericile și s-au furat bunuri și obiecte de cult precum și clopotele de la  sfintele lăcașe de cult, ambele clopote fiind confecționate din bronz, greutatea fiecăruia fiind de circa 500 kg. Poliția a anunțat că a pornit în căutarea autorilor, a hoților. Hoți care nu mai au frică nici de Dumnezeu. Prima spargere a avut loc, în urmă cu o săptămână, în satul Olteanca, din comuna Pădina. La scurt timp, mai precis în noaptea de 13/14 decembrie 2021, un furt similar a avut loc în satul Valea Ursului, din comuna Tâmna. Autori necunoscuți au furat clopotul din lăcașul de cult, fiind, totodată, sustrase și alte obiecte din interiorul bisericii.

 ”Eu, când am plecat de la slujbă, am încuiat ușile. Dimineața, m-au sunat oamenii să îmi spună că ușile sunt rupte și că lipsește clopotul. De asemenea, gardul bisericii era rupt. Sperăm să fie descoperiți făptașii. În afară de clopot, au furat cazanul folosit pentru botezul copiilor, cristelnița și căldărușa pentru Bobotează. În plus, au răvășit interiorul bisericii. Au luat doar obiectele confecționate din bronz. În rest, cărți, icoane, tot este la locul său. Prejudiciul este ridicat la aproximativ 90.000 lei”, a declarat preotul localității Pădina, Florin Gheorghe Ștefan.
Clopotul, confecționat din bronz, cântărește 500 de kilograme, astfel că se ia în calcul un furt organizat de un grup. În cealaltă parohie din Tâmna, hoții au acționat în același mod. Primarul comunei a povestit că și de aici s-a furat clopotul bisericii precum și unele bunuri din interiorul sfântului locaș.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Am anunțat poliția și se fac cercetări. Nu cred că este vorba despre oameni ai locului, nici un cetățean de aici nu ar face o astfel de prostie. Clopotul are 500 de kilograme, deci cred că, pentru a-l ridica și pune într-o mașină, ar fi nevoie de vreo 5 – 6 oameni care să îl care. Există camere de supraveghere, la o stație PECO din localitate. Acum, sperăm să fie depistați făptașii. Biserica este situată într-o zonă mai izolată și probabil, pornind de la acest aspect, nimeni nu a observat momentul producerii furtului”, a declarat primarul comunei Tâmna, Dumitru Iliuță Șerban.
„Sunt oameni care cred că sunt departe de orice formă de credință, de orice formă de moralitate. Noi ne rugăm la Dumnezeu să le lumineze mințile și să renunțe la astfel de obiceiuri. Ar fi bine să se îndrepte și să ducă aceste lucruri la loc. Vor exista, probabil, și consecințe. Ca îndrumare, preoții bisericilor din județ ar putea lua măsuri mai ridicate de siguranță, să instaleze camere de supraveghere, care pot ajuta anchetele poliției, în astfel de cazuri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Episcopiei Severinului și Strehaiei, Cosmin Necșoiu.

Poliția a deschis anchete în ambele cazuri și anunță că se fac cercetări pentru furt calificat.
„Polițiștii din cadrul Postului de Poliție Tâmna au fost sesizați telefonic de un bărbat, de 40 de ani, reprezentant în cadrul unei parohii, cu privire la faptul că o biserică a fost spartă, fiind sustrase mai multe bunuri. Din cercetări a reieșit că, în noaptea de 13/14 decembrie a.c., s-a pătruns în biserică, fiind sustrase mai multe obiecte din interior, precum și clopotul aflat pe un postament în curtea bisericii. Polițiștii efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat, cercetările fiind continuate pentru identificarea și tragerea la răspundere penală a autorilor”, a anunțat I.P.J. Mehedinți.

Politica