sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Companii din Suedia testează vaccinuri anti-Covid sub formă de pulbere uscată

Două proiecte de cercetare din Suedia testează vaccinuri anti-Covid sub formă de pulbere uscată.

Astfel, compania Iconovo colaborează cu ISR – un start-up de cercetare în imunologie din Stockholm, pentru a dezvolta un vaccin din pulbere uscată împotriva Covid. Folosește proteine ale virusului (spre deosebire de Pfizer, Moderna și AstraZeneca, care utilizează coduri ARN sau ADN ale acestor proteine) și poate rezista până la temperaturi de 40 de grade Celsius.

Noua tehnologie ar reprezenta o schimbare majoră în modul de depozitare a vaccinurilor actuale, care sunt sub formă lichidă. În prezent, acestea trebuie păstrate în flacoane de sticlă la temperaturi de -70C, înainte de a fi transferate în frigidere, pentru a nu-și pierde eficacitatea. Acesta este cunoscut sub numele de ”lanțul rece” (sau de frig).

Policlinica Buna Vestire Craiova

”Vaccinul sub formă de pulbere ar putea schimba datele jocului. El ar fi distribuit fără lanțul de frig și ar putea fi administrat fără să fie nevoie de furnizori de asistență medicală”, spune fondatorul ISR, Ola Winquist, profesor de imonologie la Institutul Karolinska, una dintre cele mai importante unități medicale din Suedia.

Compania își testează în prezent vaccinurile pe variantele Beta (Africa de Sud) și Alpha (Marea Britanie) ale Covid, scrie libertatea.ro care citează BBC.

Cercetătorii cred că noua formă a vaccinurilor ar putea ajuta campaniile de imunizare din Africa, unde climatul cald și lipsa de energie electrică au făcut dificilă stocarea și livrarea vaccinurilor înainte ca acestea să expire.

Oamenii de știință sunt optimiști că vaccinurile sub formă de pulbere ar putea revoluționa răspunsul la pandemie dacă acestea își dovedesc eficiența. ”Ar deschide cu adevărat oportunități pentru zonele greu accesibile și poate nu ar mai fi nevoiți oamenii să poarte cutii reci pe biciclete sau pe cămile”, a spus Stefan Swartling Peterson, șeful sănătății globale al UNICEF din 2016 până în 2020, acum profesor de transformare globală pentru sănătate la Karolinska. El compară potențialul impact cu alimentele liofilizate (uscate prin înghețare și extragerea apei din ele, deshidratate).

Pe de altă parte, Compania Ziccum testează o tehnologie concepută pentru a usca vaccinurile lichide existente sau viitoare fără a le limita eficacitatea. Pudra de vaccin ar fi amestecată cu o soluție sterilă de apă înainte de imunizare și injectată folosind flacoane și ace.

Tehnologia poate fi direcționată și spre alte tipuri de administrare, de la spray-uri nazale la pastile, spune directorul Göran Conradsson.”Mai este nevoie de cercetare și dezvoltare, dar în principiu da, se poate”, a afirmat acesta.

Johnson & Johnson, care realizează vaccinul în doză unică Janssen, aprobat deja de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), derulează deja un proiect-pilot prin care testează tehnologia Ziccum. Gigantul farmaceutic nu a spus dacă este vorba despre vaccinul anti-Covid, ci a precizat că proiectul explorează o tehnologie nouă, ”care are potențialul de a ușura distribuția, administrarea și păstrarea” viitoarelor vaccinuri.

Tehnologiile pe bază de pulbere i-ar putea ajuta și pe cei cărora le este frică de ace și ar oferi o alternativă ”verde” la acele lichide, reducând energia electrică necesară pentru alimentarea frigiderelor utilizate pentru depozitarea fiolelor de vaccin. De asemenea, ar putea ajuta la distribuția mondială a vaccinurilor. „Nimeni nu este în siguranță până când toată lumea nu este în siguranță. Nu știi niciodată ce se va întâmpla dacă încă ai coronavirusul care circulă undeva într-o parte a lumii.”, spune Conradsson.





Politica