sâmbătă, septembrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

Europa se pregătește pentru o creștere a numărului de cazuri cu varianta Delta

Cancelarul german Angela Merkel a avertizat joi că Europa pășește „pe gheață subțire”, pe măsură ce varianta Delta a coronavirusului, mai contagioasă, se răspândește pe continent și a cerut o abordare comună şi mai fermă privind călătoriile din ţările din afara blocului comunitar, notează BBC.

Prezentă la ora actuală în cel puţin 70 de ţări, oficialii din domeniul sănătății din UE au declarat că varianta Delta va reprezenta 90% dintre infecții în blocul comunitar, până la sfârșitul lunii august.

„Suntem evident îngrijoraţi de varianta Delta”, a spus Merkel, joi, în faţa presei, la sosirea la summitul de la Bruxelles.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La rândul său, președintele francez Emmanuel Macron a îndemnat statele UE să fie extrem de vigilente în privinţa acestei variante mai contagioase de COVID şi să ia în mod coordonat deciziile asupra deschiderii graniţelor pentru călătoriile dinspre statele terţe.

”Ar trebui să fim cu toții vigilenți pentru varianta Delta se răspândește. Vedem că afectează persoanele care nu au fost încă vaccinate sau care au primit o singură doză, ceea ce înseamnă că trebuie să fim și mai rapizi în campania de vaccinare”, a spus Macron.

Deși cazurile din Franța au scăzut, varianta Delta a stârnit îngrijorare într-o zonă din sud-vestul țării, scrie libertatea.ro

Joi, premierul Jean Castex și ministrul sănătății din țară au vizitat Les Landes, unde varianta reprezintă 70% din infecții, potrivit BBC. Potrivit premierului, aproximativ 30% din populația Franței este complet vaccinată, însă nu este suficient.

Deși majoritatea restricțiilor au fost ridicate în Franța, o reapariție a cazurilor ar putea obliga autoritățile să le reimpună.

Recent, Rusia se confruntă și ea cu o explozie a numărului de cazuri cu tulpina Delta. Joi, au fost raportate peste 8.500 de infecții și 92 de decese în Moscova, iar la nivel național aproape 20.000 – o cifră nemaiîntâlnită din luna ianuarie.
Apariția de noi focare de coronavirus și reticența populației de a se vaccina au făcut autoritățile din Moscova să impună săptămâna vaccinarea obligatorie a cel puțin 60% din angajații din sectorul de servicii. Cu toate astea, majoritatea rușilor refuză vaccinul produs și exportat în toată lumea. Doar 12,8% dintre ruși au primit o singură doză și 9,9% au fost complet vaccinați până la 16 iunie.

Ministrul sănătății din Portugalia a admis că țara ar fi putut „acționa diferit” pentru a preveni răspândirea variantei, care acum reprezintă mai mult de jumătatea cazurilor noi din Lisabona și Valea Tajo.

Danemarca face un apel pentru testarea a aproximativ 4.000 de persoane, după ce trei suporteri prezenti la stadionul Parken din Copenhaga s-au infectat, la 17 iunie, cu varianta Delta a coronavirusului, în timpul meciului Danemarca – Belgia. Danemarca a raportat 247 de cazuri ale variantei Delta. Potrivit presei daneze, fanii care au dat rezultate pozitive au fost danezi.

În România au fost confirmate în urma secvențierelor genetice 44 de cazuri de infectare cu varianta Delta a virusului, care provoacă îngrijorare datorită faptului că este mult mai ușor transmisibilă.
Joi, 24 iunie, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a informat că o femeie în vârstă de 72 de ani, din județul Argeș, a decedat, după ce a fost infectat cu tulpina Delta.

Varianta Delta a fost înregistrată pentru prima dată în baza de date globală la începutul lunii octombrie 2020, la doar două săptămâni după ce tulpina Alfa (britanică) a fost detectată.

Această variantă a circulat prin India de atunci și se crede că a determinat al doilea val de infecției în această țară. Ea este cu circa 60% mai transmisibilă decât varianta Alfa (varianta britanică), care la rândul ei este cu circa 50% mai transmisibilă decât tulpina originală, potrivit unui studiu realizat recent de Sistemul Public de Sănătate din Anglia (PHE).

OMS a desemnat tulpina Delta drept „variantă care determină îngrijorare” pe 10 mai.

Această clasificare înseamnă că o variantă poate fi mai transmisibilă sau poate provoca boli mai severe, nu răspunde la tratament, evită răspunsul imun sau nu poate fi diagnosticată prin teste standard.



Politica