sâmbătă, septembrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

Vâlcea. Secţia de Neonatologie a Maternităţii, reabilitată pentru prima dată în ultimele patru decenii

Secţia de Neonatologie a Maternităţii din Râmnicu Vâlcea – cea mai mare din judeţ, va fi reabilitată pentru prima dată de la darea în folosinţă a clădirii, în urmă cu aproximativ patru decenii, graţie unei campanii umanitare. 

Este vorba despre 415.000 de euro care vor fi investiţi pentru reabilitarea a opt saloane, a sălii de muls, a biberoneriei, dar şi pentru aparatura de specialitate.

Banii au fost strânși de cea mai mare comunitate de mame din România „La primul bebe” care a  derulat, la finele anului trecut, timp de o săptămână, o campanie de strângere de fonduri, notează Adevărul.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Campania s-a derulat în mediul online, pe pagina de Facebook „La Primul Bebe, Vâlcea”, unde s-au licitat: obiecte, experienţe sau servicii, de la hăinuţe, cărţi şi jucării, la „întâlniri cu actori şi scriitori, dulceaţă de la mama de la Voineasa, ski pass-uri la Transalpina”, ba chiar şi închirierea maşinilor personale sau „întâlniri de o oră şi jumătate la cafea”, cum aveam să aflăm de la două dintre mămicile implicate în campanie. Iar poveştile de acest gen sunt nenumărate.

Banii vor fi folosiţi pentru reabilitarea unei secţii care se desfăşoară pe 1.000 de mp, iar lucrările vor consta în zugrăvire, reparaţii, refacerea reţelei electrice, schimbarea tocăriei interioare, renovarea saloanelor, băilor, biberoneriei, sălii de muls, achiziţionare de pătuţuri şi aparatură medicală pentru diagnosticarea corectă în caz de prematuritate etc.  

„Am început lucrul la noul proiect, cu tot ce a însemnat pregătirea pentru demararea lucrărilor de refacere. Planuri arhitecturale, pregătire de şantier, întâlniri, comenzi de materiale, contracte etc… Au început lucrările, după ce în prealabil întreaga secţia a fost mutată la un alt etaj, lucru deloc, dar deloc simplu. Au început demolările, toboganele de gunoaie şi containerele sunt la locul lor, aspecte importante atunci când ai lucrări de reconstrucţie la etaje superioare”, anunţa pe Facebook, în urmă cu câteva zile, Atena Boca în momentul începerii lucrărilor la Secţia de Neonatologie, locul în care toţi bebeluşii îşi petrec primele zile din viaţă.

Maternitatea din Râmnicu Vâlcea a fost percepută mulţi ani ca un spital al groazei, cu incubatoare nefuncţionale, pătuţuri vechi de decenii, ruginite, cu mese de naşteri cârpite, care s-au rupt cu paciente gravide pe ele, cu faianţă ciobită, uşi precum cele din „dispensarul din satul bunicilor”, glafuri pline de găuri, zugrăveală decojită, iluminat defectuos, lenjerie pătată, scaune tari, cu burete găurit şi vinilul rupt.

Din această cauză, în ultimii ani, aproape jumătate dintre gravidele din Râmnicu Vâlcea şi judeţ au preferat să nască în alte zone ale ţării. Dacă înainte media anuală era în jur de 2000 de naşteri, în ultimii ani aceasta ajunsese la 1.200.   

Prin investiţia privată derulată de comunitatea „La primul bebe” se doreşte ca femeile din Vâlcea să aibă „şansa să rămână în oraşul lor, mai ales în ultimele luni de sarcină, atunci când deplasarea este foarte grea”.

Politica