joi, septembrie 12, 2024

Ultima ora

Sport

Papa Francisc a recitat din Eminescu la Iaşi şi le-a spus moldovenilor că se simte „acasă” printre ei

Papa Francisc a fost în a doua zi a vizitei sale Apostolice la Iași. La 17.30, Suveranul Pontif a făcut o vizită la Catedrala romano-catolică, după care a mers în faţa Palatului Culturii pentru o întâlnire mariană cu tinerii şi familiile, cărora le va adresa cel de-al şaselea discurs al vizitei. Înainte de Iaşi, Papa Francisc a fost la Şumuleu Ciuc, în judeţul Harghita, unde a oficiat o Liturghie, la care au asistat peste 85.000 de pelerini. Suveranul Pontif a spus că acest pelerinaj „aparţine moştenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradiţiilor româneşti şi ungureşti deopotrivă, participă la ele şi credincioşi de alte confesiuni, şi este simbolul dialogului, al unităţii şi al fraternităţii, un apel de a recupera mărturiile de credinţă devenită viaţă”, scrie Mediafax.

La Iaşi, Papa Francisc a salutat mulţimea în limba română de pe scena din faţa Palatului Culturii, unde a recitat şi versuri scrise de poetul Mihai Eminescu.

„Dragi fraţi şi surori, bună seara!”, a spus Papa Francisc.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În timpul discursului său, Suveranul Pontif a făcut apel la pace şi dragoste şi a recitat chiar versuri scrise de poetul Mihai Eminescu.

„Tinerii înfloresc când se simt iubiţi. Toţi înflorim când ne simţim iubiţi pentru că iubirea prinde rădăcini şi ne cheamă să ne înfigem aceste rădăcini în viaţa celorlalţi. Aşa cum ne spun acele frumoase cuvinte ale poetului vostru naţional care dorea dulcii sale Românii <fii săi trăiască numai în frăţie, ca a nopţii stele>”.

Pe traseul dintre Aeroportul din Iaşi şi episcopia Catolică au fost mii de oameni, pe trotuare, care l-au salutat pe Papa Francisc, la prima vizită în capitala Moldovei.

Oamenii adunaţi în centrul oraşului au întruntat o ploaie torenţială cu grindină şi au fost nevoiţi să îşi folosească umbrelele sau pelerinele pentru a se proteja. Autorităţile au pregătit pentru credincioşi 30.000 de pelerine.

Înainte de sosirea Papei, în Iaşi a avut loc o procesiune cu Icoana Maicii Domnului – Madona Neagră, de la Sanctuarul din Cacica. Icoana a fost purtată prin centrul oraşului până la scena din faţa Palatului Culturii.

Icoana Maicii Domnului – Madona Neagră este un basorelief de 86 x 60 cm, din lemn aurit şi argintat. Icoana o reprezintă pe Preasfânta Fecioară Maria ţinând în braţe pe Pruncul Isus care cu mâna stângă strânge la piept o carte, iar dreapta o are ridicată învăţând poporul.

Icoana Maicii Domnului de la Cacica este copia uneia dintre cele mai cunoscute icoane ale Fecioarei Maria din lumea catolică, fiind vorba despre „Madona Neagră” de la Czestochowa (Polonia).

În faţa a peste 150.000 de oameni, Suveranul Pontif a spus că „România este Grădina Maicii Domnului”, aşa cum spusese acum 20 de ani şi Papa Ioan Paul al II-lea. „Este o mama care cultivă visurile fiilor, care le păzeşte speranţele şi care aduce bucuria în case”, a spus Papa.

 Momente emoţionante s-au desfăşurat și în Catedrala Catolică din Iaşi, unde Papa Francisc salută cele peste 800 de persoane prezente în biserică.

De asemenea, Suveranul Pontif a sărutat pe frunte şi a binecuvântat copiii bolnavi.

Papa Francisc a dat jos lanţurile care delimitau zona în care stăteau bolnavii şi bătrânii şi, cu zâmbetul pe buze, a a dat mâna cu zeci de oameni.

După ce a dat mâna cu credincioşii, a urmat un moment de rugăciune al Suveranului Pontif.

foto: Facebook

Politica