vineri, octombrie 11, 2024

Ultima ora

Sport

Fostul primar din Giurgiţa, cu a doua condamnare la… al doilea apel

Pe rolul Curţii de Apel Craiova s-a înregistrat apelul declarat de fostul primar al comunei doljene Giurgiţa, Valentin Mitrică, condamnat, în octombrie 2015, de magistraţii Judecătoriei Segarcea la 5 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în formă continuată. Este a doua sentinţă pronunţată în acest dosar de Judecătoria Segarcea, şi, evident, a doua oară când fostul primar atacă la Curtea de Apel sentinţa instanţei de fond. În acelaşi dosar, judecătorii din Segarcea l-au condamnat şi pe fostul contabil, Marin Nica, la 4 ani  şi 4 luni de închisoare. Cei doi au fost trimişi în judecată în 2011, fiind acuzaţi că au creat un prejudiciu bugetului local de peste 1,5 milioane lei în perioada 2006 – 2008 prin activitatea infracţională desfăşurată.

Reamintim că, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea îi trimiteau în judecată, în iulie 2011, pe primarul comunei Giurgiţa, Valentin Mitrică, şi pe contabilul Primăriei Giurgiţa, Marin Nica, pentru comiterea infracţiunilor de delapidare, respectiv complicitate la delapidare, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, fals intelectual, angajarea, ordonanţarea şi efectuarea de plăţi peste limitele maxime ale sumelor aprobate la partea de cheltuieli prin bugetul local, prejudiciul total depăşind 1,5 milioane lei. Conform rechizitoriului procurorilor, în cursul anului 2008, Camera Judeţeană de Conturi Dolj a efectuat un control la Primăria Giurgiţa pentru exerciţiul financiar din perioada 2006-2008, ocazie cu care a constatat o serie de nereguli. Printre aspectele sesizate erau efectuarea de plăţi nelegale în cuantum de 104.246 lei, reprezentând contravaloarea unor prestări servicii achitate ilegal pentru doi angajaţi ai Primăriei, avansuri în numerar acordate nelegal mai multor angajaţi ai Primăriei, cea mai mare sumă fiind încasată, bineînţeles, de edilul localităţii, care a mai achitat şi taxa de masterat a unui angajat. Mai mult, spuneau anchetatorii, Valentin Mitrică s-a plimbat în interes personal în Italia, cheltuielile de transport şi diurna fiind suportate din fonduri de la bugetul local. Toate plăţile au fost evidenţiate în contabilitate fără niciun fel de documente justificative, primarul şi contabilul încălcând cu bună ştiinţă prevederile Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale. În plus, s-a mai constatat efectuarea de plăţi nelegale către executanţii de lucrări, la unele lucrări de investiţii, în valoare de 527.202 lei, precum şi acordarea nelegală a unor avansuri în cuantum de 626.548 lei. La majoritatea lucrărilor verificate plăţile nelegale efectuate vizau lucrări inexistente.

Pe 11 martie 2014, Judecătoria Segarcea a pronunţat prima sentinţă în dosar. Instanţa l-a condamnat pe Valentin Mitrică la 7 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, iar pe Marin Nica la 6 ani şi 6 luni închisoare cu executare. Inculpaţii au declarat apel, iar pe 12 martie 2015 judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au desfiinţat sentinţa şi au trimis cauza spre rejudecare la instanţa de fond, respectiv Judecătoria Segarcea.

Policlinica Buna Vestire Craiova

 

Are şi o condamnare pentru alcool la volan

Cauza a ajuns, din nou, la Judecătoria Segarcea unde, pe 30 octombrie 2015, s-a pronunţat a doua sentinţă în acest dosar. Astfel, Valentin Mitrică a primit o pedeapsă totală de 5 ani şi 6 luni închisoare întrucât i s-a adăugat şi o pedeapsă de 1 an primită cu suspendare în 2011 pentru că a condus băut:  „Condamnă pe inculpatul Mitrică Valentin la pedeapsa de 4 ani şi 6 luni închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat) pe o durată de 4 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată. Condamnă pe inculpatul Mitrică Valentin la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual comis în formă continuată. Anulează suspendarea condiţionată a executării pedepsei de 1 an închisoare aplicată inculpatului prin sentinţa penală nr. 225/09.12.2011 pronunţată de Judecătoria Strehaia. Contopeşte pedepsele aplicate în cauză cu pedeapsa de 1 an închisoare în privinţa căreia a fost anulată suspendarea condiţionată a executării pedepsei, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa de 5 ani şi 6 luni închisoare”, se arată în sentinţă, iar Marin Nica a primit 4 ani şi 4 luni de închisoare. În plus, inculpaţii trebuie să plătească 1.469.497,84 lei către partea civilă comuna Giurgiţa cu titlu de despăgubiri, iar Mitrică şi suma de 82.921,16 lei, cu titlu de despăgubiri (Parc comunal Giurgiţa), ambii având de achitat şi câte 8.000 lei cheltuieli judiciare.

Ambii inculpaţi au declarat al doilea apel în cauză, care s-a înregistrat la Curtea de Apel Craiova şi a avut primul termen joia trecută, pe 10 martie a.c. Cauza a fost amânată pentru 25 martie a.c.

 

 

Politica