vineri, septembrie 27, 2024

Ultima ora

Sport

21 de evenimente muzicale, în şase săptămâni. Începe Festivalul Internaţional „Elena Teodorini”

Festivalul Internaţional „Elena Teodorini” organizat de Opera Română Craiova debutează, sâmbătă, la Craiova. Vor fi 21 de evenimente, şase săptămâni de sărbătoare a muzicii în perioada 10 octombrie-21 noiembrie 2015.Sunt invitate să susţină reprezentaţii pe scena lirică din Craiova 9 trupe dintre care 4 teatre de operă din străinătate (Germania, Bulgaria, Serbia, Republica Moldova).

Opera Română Craiova deschide stagiunea 2015-2016 cu cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Internaţional „Elena Teodorini”, eveniment cultural de notorietate internaţională organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Craiova, al Consiliului Local Craiova şi al Asociaţiei Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021.

Cele 21 de evenimente programate de-a lungul celor şase săptămâni vor prilejui iubitorilor muzicii tot atâtea ocazii de a asculta nume de referinţă ale artei lirice şi titluri de operă în primă audiţie pe scenele de spectacol din Craiova şi Râmnicu Vâlcea.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În cadrul unei ediţii de anvergură, vor fi prezentate producţii europene, naţionale, dar şi cele mai îndrăgite spectacole craiovene.

Audiţii în premieră

Craiovenii vor avea oportunitatea să asculte muzică de operă în primă audiţie: Evgheni Oneghin de P. I. Ceaikovski (joi, 22 octombrie) într-o versiune scenică semnată de Teatrul Naţional de Operă şi Balet din Chişinău. Spectatorii vor putea urmări montări inedite ale operelor Le Nozze di Figaro – Nunta lui Figaro de W. A. Mozart – Teatrul Naţional de Operă şi Balet din Belgrad (duminică, 15 noiembrie) şi, în premieră, La Cenerentola – Cenuşăreasa de G. Rossini – Teatrul Naţional de Operă şi Balet din Sofia (miercuri, 4 noiembrie). Un plus de atractivitate al acestei ediţii îl constituie programarea spectacolului de balet Giselle de A. Adam susţinut de trupa de balet a Teatrului Naţional de Operă şi Balet din Chişinău (joi, 12 noiembrie).

„Suntem onoraţi să anunţăm cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Internaţional Elena Teodorini. Nu mai este niciun secret că oraşul Craiova a intrat într-o cursă de a deveni Capitală Culturală Europeană a Culturii, iar Opera Română Craiova nu avea voie efectiv ca în această perioadă în care dosarul se pregăteşte să fie depus la Ministerul Culturii, urmând jurizarea de la Comisia Europeană să nu aducem în oraşul nostru un festival care deşi are o tradiţie bogată, nu a fost niciodată pus în valoare aşa cum merita să fie în conformitate cu renumele Elenei Teodorini, prima solistă de origină română care a păşit pe celebra scena a Teatrului Scala din Milano. Ne-am propus o ediţie cu care să deschidem porţile Operei Române Craiova către teatre din Europa, atât din Uniunea Europeană cât şi din ţările care nu sunt în U.E. şi am reuşit cu eforturi susţinute să aducem patru teatre străine pe scena Operei Române Craiova, Germania, Bulgaria, Serbia, Republica Moldova”, a precizat Antoniu Zamfir, manager Opera Română Craiova.

„Procesul” lui Philip Glass, pentru prima dată în România

Invitat de marcă al festivalului este Theater Magdeburg, care va aduce la Craiova, sâmbătă, 31 octombrie, The Trial – Procesul, operă comandată şi coprodusă de Music Theatre Wales, Royal Opera London, Theater Magdeburg şi Scottish Opera, drepturile de prezentare a spectacolului aparţinând companiei Dunvagen Music Publishers, New York. Lucrarea celebrului compozitor american Philip Glass, cu un libret scris de Christopher Hampton, bazat pe romanul lui Franz Kafka, a avut premiera mondială în toamna anului 2014 şi îl va avea ca protagonist principal pe Johnny Herford, în rolul Josef K.

Printre invitaţii din România ai festivalului se numără: Corul Naţional de Cameră Madrigal – Concert Cameral (duminică, 25 octombrie), Fundaţia George Enescu – Oedip pe înţelesul tuturor (marţi, 27 octombrie), Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti – Gianni Schicchi (luni, 2 noiembrie), All’s Choir and Ballet – Harta lumii pe portativ (luni, 9 noiembrie), Filarmonica Ion Dumitrescu din Râmnicu Vâlcea – Şcoala Nevestelor (luni, 12 octombrie), Filarmonica Oltenia din Craiova – Gala Operei (vineri, 16 octombrie), Teatrul Naţional Marin Sorescu din Craiova – Isteaţa (marţi, 20 octombrie) şi Teatrul pentru Copii şi Tineret Colibri din Craiova – Vrăjitorul din Oz (sâmbătă, 24 octombrie).

Spectatorii vor putea revedea şase producţii proprii: operele Elixirul dragostei (sâmbătă, 10 octombrie), Otello (joi, 29 octombrie), Don Giovanni (duminică, 8 noiembrie), operetele Sânge Vienez (sâmbătă, 17 octombrie) şi Silvia (miercuri, 21 octombrie) şi spectacolul de balet pentru copii Zâna Păpuşilor (luni, 19 octombrie).

Cea de-a XIV-a ediţie onorează titlul ilustru pe care îl poartă prin prestigiul invitaţilor şi prin diversitatea manifestărilor programate, au precizat organizatorii.

Gheorghe Stanciu, dirijor, fost director al Operei din Constanţa, care va deschide Festivalul Internaţional Elena Teodorini a vorbit despre cât de important este un festival de acest tip.

„Festivalul Internaţional de Operă este deja o tradiţie la Craiova şi sper să rămână un lucru extraordinar pentru publicul craiovean. Prin acest festival se reuşeşte, este meritul managerului de a aduce invitaţi, atât artişti din toată lumea cât şi din ţară, acest lucru atrage publicul craiovean. Este un stimulent atât pentru colectivul Operei cât pentru toată lumea de a veni cu lucruri de valoare. Este important festivalul pentru că publicul are nevoie de valori, simte nevoia de ceva nou întotdeauna şi aşa reuşim să-l atragem în sălile de spectacol”, a declarat Gheorghe Stanciu.

Primarul Lia Olguţa Vasilescu a menţionat că acest festival este un atu pe care Bănia îl are pentru a obţine titlul de capitală europeană a culturii.

„Vreau să vă felicit, ştiu că anul acesta va fi execpţional exact cum trebuie într-un an care este decisiv pentru compeţiţia Capitală Europeană a Culturii, în două zile depunem dosarul către Ministerul Culturii cu proiectul nostru pentru a obţine acest titlu şi bineînţeles că unele dintre punctele forte ale candidaturii nu poate să fie decât festivalul Elena Teodorini care a ajuns la a 14-a ediţie.Avem tradiţie, înainte de 1850 a fost primul spectacol de operă la Craiova, într-o perioadă în care în alte oraşe din România nu se ştia ce înseamnă operă. De la an la an instituţiile au crescut foarte mult. Ce părea un handicap că ORC nu aparţine de Ministerul Culturii, până la urmă s-a dovedit a fi benefic pentru că în dosarul de candidatură ni s-a cerut să spunem doar banii pe care i-a investit municipalitatea în cultură. Nu se punctează că banii vin de la Ministerul Culturii, ci trebuie să dovedeşti susţinerea financiară a oraşului din care faci parte”, Lia Olguţa Vasilescu.

Suma dedicată acestui festival se învârte în jurul sumei de 100.000 lei, însă nu este o sumă finală fiindcă nu au fost luate încă în calcul cazările, biletele de drum.

„Estimăm ca acest festival să nu depăşească 250.000 euro pe toate cele 21 evenimente programate”, a spus Antoniu Zamfir.

Concursul Internaţional de Canto Elena Teodorini

De asemenea, în cadrul Festivalului va avea loc Concursul Internaţional de Canto Elena Teodorini interpreţii cu vârsta până în 35 de ani se pot înscrie la Concursul Internaţional de Canto „Elena Teodorini” până la data de 9 noiembrie 2015. Etapele competiţiei ajunsă la cea de-a doua ediţie se vor desfăşura începând cu 16 noiembrie, juriul fiind format din Michael Ajzenstadt (Administrator Artistic, Opera din Israel), Florin Estefan (Manager al Operei Naţionale Române Cluj-Napoca), Plamen Kartaloff (Director al Teatrului de Operă şi de Balet din Sofia, Bulgaria), Dejan Savic (Director al Teatrului Naţional de Operă din Belgrad, Serbia), Karen Stone (Preşedinte al Juriului – Director al Teatrului Magdeburg, Germania), Soyung Yu (Soprană, Mag. Art, Coreea de Sud).

 

Modernizarea clădirii ORC, sistată

Reabilitarea clădirii care găzduieşte Opera Română Craiova şi a sălii de spectacol nu se poate realiza momentan. Suma pe care ar acorda-o Uniunea Europeană pentru această reabilitare ar fi prea mică în comparaţie cu investiţiile ce ar trebui executate.

„Noi am aşteptat să se deschidă axele de finanţare în ceea ce priveşte clădirile monument istoric, de patrimoniu, am avut o dezamăgire, ne-am aşteptat că sumele vor fi la fel de mari ca în precedentul ciclu financiar, ne-am trezit în situaţia în care maxim cât se poate finanţa pe fonduri europene este 5 milioane de euro în care intră TVA, scade la 4 milioane de euro, în care intră şi cheltuielile neeligibile, înseamnă că scad la vreo 3 milioane jumătate de euro. Vă daţi seama că o consolidare a unei clădiri ca acea în care funcţionează Opera Română Craiova şi Colegiul Carol I nu va putea să ajungă niciodată la această sumă. Partea proastă este că nu avem voie să venim nici măcar cu o cotă de cofinanţare din partea municipalităţii şi în aceşti 5 milioane de euro trebuie să se includă absolut tot, inclusiv cheltuielile neeligibile. Înseamnă că pe următorul ciclul financiar nu există finanţare europeană pentru asemenea tip de clădiri monument istoric. Ceea ce se dă pe finanţare europeană se referă la clădiri foarte mici, nici măcar Primăria Muncipiului Craiova sau sediul de la Palace nu se încadrează pe proiectele pe care le-am făcut, am vrut să fim primi. În momentul în care se deschid axele doar să depunem proiectul, avem inclusiv partea de proiectare tehnică pentru aceste clădiri, a trebuit să chemăm din nou proiectanţii şi să-i punem să reducă din sumele de bani astfel încât măcar sediul Primăriei şi Palace să se poate include în suma de 3 milioane jumătate de euro.Va trebui să găsim o soluţie de la municipalitate sau din fonduri de stat pentru reabilitarea unei clădiri cum este Colegiul Carol I sau Opera Română Craiova.Am încercat inclusiv modalitatea de a sparge în două proiectul, să luăm un proiect de finanţare pe fonduri europene pentru Opera Română Craiova şi un altul pentru Colegiul Carol I, dar nu este admis în ghidul care ne-a fost transmis, va trebui să găsim această sumă de la bugetul local sau naţional”, a declarat primarul Lia Olguţa Vasilescu.

 

 

Politica