joi, octombrie 3, 2024

Ultima ora

Sport

Fructe, legume şi „parfume”

Craiovenii au început să facă provizii pentru iarnă. Iarna-i lungă, astfel că e musai să fie cămara plină de murături, zacuscă, compoturi, dar şi dulceaţă. 

Forfotă mare, ieri, în Piaţa Centrală.  Goana după ingredientele necesare preparării acestor conserve a început de mult, ne spune o comerciantă. 
Cu toate acestea, cei care nu au avut timp au amânat cumpărăturile pentru mai târziu. Spre norocul lor, legumele se vând mai ieftin faţă de acum câteva săptămâni, comercianţii scăzând din preţ.
La tarabe, foarte rar mai găseşti roşii. Preţul lor nu este foarte piperat, dacă nu cumperi multe kilograme pentru că atunci cade mai greu la portofel. Ce-i drept, ele provin de la producători şi se vând cu un leu jumătate, doi lei per kilogram. 
Vinetele, esenţiale pentru zacuscă sunt cele mai căutate. Comercianţii văd că priveşti şi atunci începe negoţul. Dacă vrei să cumperi o cantitate mai mare, vin şi cu reducere. Vinetele costă între 0,70 lei cele mai micuţe şi 1,50-2 lei cele mai mari.
Şi castraveţii pentru murături, sunt „vânaţi” în Piața Centrală.  
Castraveţii tip cornişon se vindeau cu trei lei, pe kilogram, în timp ce gogonelele costă 1,50 lei. Pentru ardeii kapia şi ardeii graşi, craiovenii care se aprovizionează din Piaţa Centrală trebuie să scoată din buzunare 2 lei, respectiv 2, 50 lei, pentru un kilogram. Nici morocovii nu sunt mai prejos, pe afişul cu preţul stă scris: morcovi româneşti-1,50 lei/kg. 
Un kilogram de conopidă costă 5 lei, însă şi aici, dacă doreşti să cumperi o cantitate mai mare, comercianţii se agaţă de tine cu o reducere, tot ca să scape de marfă şi să facă vânzare. De la 5 lei scade la 4 lei, kilogramul de conopidă. 
Unde mai pui că trebuie să adaugi şi oţet, sare, ulei, foi de dafin pentru conserve. Kilogramul de ulei este 4-5 lei, iar oţetul 3,50 lei şi 4 lei.
Multe gospodine preferă să nu mai stea ore în şir în  bucătărie şi să le ia de-a gata făcute. Asta și din lipsă de timp.
În magazine, un borcan de zacuscă de 250 grame costă în jur de 4-5 lei, iar un borcan de castraveţi şi un borcan de gogoşari la 800 grame costă 4,50 lei respectiv 5 lei. Pe de cealaltă parte, gustul nu este acelaşi, dacă le cumperi din comerţ, nu ştii ce ingrediente au, nici în ce mod au fost preparate, spun doamnele care an de an, au făcut un ritual din a pregăti conserve pentru iarnă.

Fructe, mai puţine

Policlinica Buna Vestire Craiova

Gospodinele care au fost mai ocupate vara aceasta pare-se că nu o să mai aibă din ce prepară compoturi şi dulceaţă. Preţurile fructelor sunt cam ridicate şi nici nu se mai găsesc foarte multe tipuri. Prunele sunt între 3,50 lei şi 4 lei, merele roşii 1,50 lei-2 lei, iar piersicile între 3 şi 4 lei. Au apărut pe piaţă şi gutuile, la 8 lei un kilogram.
Înarmate cu sacoşe şi cărucioare, gospodinele parcă ar mai testa şi alte pieţe. Nemulţumită de preţ, o doamnă îşi întreabă soţul, „o fi mai ieftin la târg?” Deocamdată, mai analizează puţin piaţa. Apoi decid ce cumpără şi de unde. Gospodinele ce se perindau, ieri, prin Piaţa Centrală, ne-au spus că preţurile sunt cam mari, însă ceva, ceva tot or să cumpere, fiindcă iarna „duci dorul legumelor şi fructelor”.

„Nu vreţi parfume?„

Printre mirosul de legume ce aşteaptă parcă să le bagi la borcan, se simte şi mirosul de „parfume”. Nici nu ai timp să dai ocolul pieţei, ca să vezi preţurile şi ce este necesar să cumperi, că a trecut deja de două ori pe lângă tine o femeie ce ţine în braţe, două parfumuri şi vrea să le vândă. Te întreabă: “Parfume doriţi?” La piaţă, se mai vând şi alte lucruri. În timp ce dai o raită prin piaţă, auzi din nou: alifie chinezească doriţi, leucoplast? 

 

Politica