luni, octombrie 7, 2024

Ultima ora

Sport

Din iulie creşte preţul gazelor naturale

Guvernul a aprobat miercuri un memorandum privind aplicarea unui nou calendar de liberalizare a preţurilor la gazele naturale din producţia internă pentru consumatorii casnici, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. Potrivit acestora, calendarul a fost agreat cu reprezentanţii Comisiei Europene şi prevede o creştere treptată a preţurilor la gazele naturale, începând din iulie 2015 până în 2018. Majorările de preţuri vor fi făcute anual, nu trimestrial ca până acum. 
 

 
 

Preţurile la gazele din producţia internă ar urma să crească de la 53 lei/MWh cât sunt acum, la 60 lei/MWh în iulie 2015, la 66 lei/MWh în 2016, la 72 lei/MWh lei în 2017 şi 78 lei/MWh în 2018.
Guvernul şi Comisia Europeana au prevazut preţul de 78 lei/MWh în 2018 deoarece atât este acum, în medie, pe piaţa liberă. Dacă în 2018, preţurile de pe piaţa liberă vor fi mult peste 78 lei/MWh, va fi făcut un nou calendar până în 2021. 

Trebuie precizat că acestea sunt preţurile pentru gazele din producţia internă. Preţul final la consumatorul casnic poate fi influenţat şi de alţi factori, precum fiscalitatea în domeniul gazelor naturale sau de nivelul importurilor. 
Pentru fiecare creştere, Ministerul Energiei va trebui să elaboreze un proiect de Hotarare de Guvern. De aceea, pentru creşterea de la 1 iulie 2015, Ministerul Energiei trebuie să publice din timp proiectul de HG, astfel încât acesta să se afle în dezbatere publică minim 10 zile, conform legii transparenţei decizionale.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În cazul consumatorilor non-casnici nu mai este necesar niciun calendar, piaţa fiind complet liberalizată pentru aceştia încă de la 1 ianuarie 2015.

Sursă:hotnews.ro

Politica