38.000 de pacienţi diabetici în Dolj

Redactia
Medicii din judeţul Dolj implicaţi în managementul diabetului zaharat au dezbătut ieri problematica afecţiunii, importanţa alimentaţiei sănătoase în prevenirea şi controlul diabetului zaharat, precum şi rolul micului dejun, ca parte a unui stil de viaţă sănătos. Importanţa adoptării unei alimentaţii sănătoase pe perioada sărbătorilor de iarnă a fost dezbătută de specialiştii din cadrul Centrului Clinic de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Craiova în cadrul proiectului „Sănătatea se cunoaşte de dimineaţă!”. 
 
Initiativa se desfasoara în 11 centre de diabet din România si se aliniaza la recomandarile IDF legate de Ziua Mondiala de Lupta împotriva Diabetului 2014.
Proiectul „Sănătatea se cunoaşte de dimineaţă!”, editia Craiova, este o initiativa a Centrului Clinic de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Craiova, cu sprijinul companiei farmaceutice AstraZeneca. Medicii sfătuiesc populaţia să nu abuzeze de alimentele bogate în calorii, grăsimi saturate (animale) sau zaharuri. În schimb, se recomandă o alimentaţie bogată în legume, fructe proaspete, cereale integrale, peşte, nuci şi arahide care ajută atât la atingerea sau menţinerea unei greutăţi sănătoase, precum şi la prevenirea diabetului zaharat şi a complicaţiilor asociate acestuia. 
 
Prof.univ.dr. Maria Moţa– şef Centrul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Craiova; Preşedinte Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice a vorbit despre alimentaţia sănătoasă a persoanelor care au această boală, dietă care ar trebuie adoptată şi de restul populaţiei.
 
Pacientul cu diabet zaharat rămâne pacient cu diabet şi de sărbători şi atunci trebuie atenţie foarte mare. Desigur, şi pacientul cu diabet este tot om şi are dreptul să guste din absolut toate preparatele tradiţionale, dar trebuie să ştie care sunt consecinţele pe care să nu le aşteptăm ci să le prevenim. Şi pacientul cu diabet poate mânca cu moderaţie din absolut toate alimentele şi umblă puţin la schema lui de tratament în această perioadă. Sigur, se pune şi problema asupra gradului de alfabetizare medicală. Dacă vedem că persoanele nu înţeleg este mai bine să aibă interdicţie la dulciuri printre care şi cozonacul, decât să se facă abuz. Persoana cu diabet zaharat ţine un regim alimentar al persoanei sănătoase, în literatura internaţională este cunoscut ca “Healthy Diet”, cel mai sanatos manânca cei cu diabet. Noi ar trebui sa mâncam ca ei. Trebuie sa evitam toti, sa dezvoltam aceasta boala. Una dintre modalitati este alimentatia sanatoasa alaturi de cresterea exercitiului fizic, alaturi de coabitarea cu stresul, renuntarea la fumat. Recomandam sa se evite produsele fast-food, a produselor procesate. Trebuie sa stim cum arata produsul natural şi să-l prelucrăm în propria bucătărie. Atunci când ştii câtă sare ai pus, câţi conservanţi ai pus, câte ale E-uri care ameliorează proprietăţile. Consumul de legume de toate tipurile şi de toate culorile este important şi sănătos, culoarea fiecărei legume arată principiile nutritive, micronutrienţi. Sunt recomandate fructele tradiţionale, merele, perele, portocalele, toate citricele înrudite cu acestea, bananele şi strugurii în cantităţi limitate. Recomandăm consumul de lactate moderat hipolipidice, dar atenţie fără zahăr şi fructe confiate. Orice adaos din afară dăunează cantităţile culinare ale unui aliment. Seminţele de toate tipurile, miez de nucă, cerealele brute, nu superioare, care conţin fibre alimentare cu rol pozitiv, creând senzaţia de saţietate, încetinind abosorbţia glucidelor. Se recomandă orez brun, nu alb, pâinea neagră, nu albă, dar şi vitamine din grupul B, brânzeturi în cantităţi moderate, carne slabă, de găină şi pui crescute în curte. Carnea de vită nu mai e recomandată, sunt studii care arată creşterea riscului de cancer, consumul de peşte, dar nu mai mult de trei ori pe săptămână.
A declarat prof. univ. dr. Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi şeful Centrului Clinic de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Craiova
 
Deşi peste 50% din cazurile de diabet zaharat de tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, această afecţiune continuă să fie printre cele mai invalidante şi costisitoare boli. 
Potrivit specialiştilor în diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, adoptarea unei diete variate şi echilibrate caloric poate ţine la distanţă această afecţiune complexă. 
 
Diabetul zaharat este la ora actuală o boală în cap de listă la nivel internaţional, naţional, Naţiunile Unite o consideră una dintre cele patru boli care au o importanţă deosebită, pentru că, din păcate alături de cancer, de bolile cardiovasculare şi de boli respiratorii neiflamatorii, face parte din bolile cronice împotriva cărora trebuie luate măsuri de urgenţă prin demararea de programe şi finanţarea de programe de prevenţie la nivel internaţional şi naţional. În caz contrar, există riscul ca datorită creşterii epidemice a diabetului zaharat, bugetele de sănătate să fie practic devalizate prin banii folosiţi în tratamentul acestei boli, nu a bolii diabet cât mai ales a complicaţiilor pe care diabetul le poate da dacă nu e tratat corect.
A declarat prof. univ. dr. Maria Moţa
 
Numărul persoanelor afectate de diabetul zaharat de tip 2 este în creştere la nivel mondial. Potrivit ultimelor statistici ale Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF – International Diabetes Federation), aproximativ 400 de milioane persoane trăiesc cu diabet zaharat, iar peste 90% dintre acestea sunt diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2. 
 
În ceea ce priveşte România, aproximativ două milioane de români trăiesc cu diabet zaharat şi alte peste trei milioane de persoane au prediabet, arată rezultatele studiului epidemiologic PREDATORR, anunţate în 2014. 
De asemenea sunt trei cazuri noi de diabet la fiecare secundă. Sunt aproximativ 500.000 de copii cu diabet între 0-14 ani în lume, care fac tratament cu insulină, aproximativ două milioane de români trăiesc cu diabet zaharat şi alte peste trei milioane de persoane au prediabet, conform rezultatelor studiului epidemiologic PREDATORR, anunţate în 2014. 
Deşi afecţiunea poate fi prevenită, studiul mai arată că prevalenţa diabetului zaharat în regiunea sud-vestică a ţării, zona din care face parte şi judeţul Dolj este de 12,01%, respectiv 38.000 pacienţi cu diabet în Dolj.
 
De precizat că boală nu este transmisibilă, dar poate fi prevenită de cele mai multe ori. Medicii spun că dacă nu este depistată la timp şi nu este tratată corect provoacă complicaţii debilitante. Aceştia mai spun că este principala cauză de orbire la populaţia de vârstă activă, dacă nu e depistată la timp, în boala cronică de rinichi, prima cauză a transplantului renal este tot diabetul zaharat. 
Accidentele vasculare cerebrale, bolile de inimă, bolile vasculare periferice sunt de 2-4 ori mai frecvente, iar amputaţiile sunt de zeci de ori mai frecvente în diabetul zaharat faţă de populaţie, în general.
author avatar
Redactia
Distribuie acest articol