sâmbătă, septembrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

Patronul firmei care a reabilitat Gara Craiova, condamnat definitiv la 3 ani cu executare

Poliţiştii au anunţat că luni, 7 aprilie a.c. a ajuns în arestul IPJ Dolj Viorel Călin, administratorul SC Cavi Imexco SRL Craiova, condamnat definitiv la o pedeapsă de trei ani închisoare cu executare pentru evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi nevirarea contribuţiilor cu reţinere la sursă.
Firma administrată de Călin, cea pe care a făcut şi neregulile, a derulat contractele de modernizare a Gării Craiova şi reamenajare a Pieţei Gării. Bărbatul a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova în decembrie 2010 şi sentinţa a rămas definitivă vinerea trecută, pe 4 aprilie, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Reprezentanţii IPJ Dolj au anunţat că, luni, 7 aprilie a.c., poliţişti de investigaţii criminale si ordine publică din cadrul Secţiei 6 Poliţie Craiova au efectuat o acţiune pe linia depistării persoanelor urmărite în temeiul legii.
În urma activităţilor a fost depistat şi prins Viorel Călin, din Craiova, pe numele căruia magistraţii Tribunalului Dolj au emis mandat de executare a pedepsei privative de libertate pentru comiterea mai multor infracţiuni de evaziune fiscală, având de executat 3 ani închisoare.
Cel în cauză a fost introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al I.P.J. Dolj.

De fapt, hotărârea în cazul său a rămas definitivă vineri, 4 aprilie a.c., când Înalta Curte de casaţie Şi Justiţie i-a respins, ca nefondat recursul:
Respinge, ca nefondat, recursul declarat de inculpatul Călin Viorel împotriva deciziei penale nr. 247 din data de 04 iulie 2013 a Curţii de Apel Craiova – Secţia Penală şi pentru Cauze cu Minori. Obligă recurentul inculpat la plata sumei de 300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, din care suma de 100 lei, reprezentând onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, se avansează din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă.
Se arată în încheierea de şedinţă a ÎCCJ

Viorel Călin, patronul SC Cavi Imexco SRL Craiova a devenit cunoscut după ce a prins contractele de reabilitare a Gării Craiova şi modernizare a Pieţei Gării, deşi nu avea mijloacele tehnice pentru a derula aceste lucrări. Lucru dovedit ulterior de procurori.
În decembrie 2010, procurorii Secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova dispuneau reţinerea lui Viorel Călin, administratorul SC Cavi Imexco SRL Craiova, pentru evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi nevirarea contribuţiilor cu reţinere la sursă. Tribunalul Dolj a respins propunerea de arestare preventivă astfel că bărbatul a fost trimis în judecată, în stare de libertate.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Anchetatorii au reţinut în sarcina lui Viorel Călin faptul că, în perioada 2005-2009 a evidenţiat în actele contabile ale societăţii cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni reale şi a omis evidenţierea unor venituri realizate, în acest fel sustrăgându-se de la plata către bugetul de stat a sumei de 2.794.493 de lei, impozit pe profit şi TVA. În plus, “în perioada 2008-2009, inculpatul, în aceeaşi calitate, a reţinut şi nu a virat cu intenţie în termenul legal la bugetul de stat impozite şi contribuţii reprezentând stopaj la sursă. De asemenea, s-a mai reţinut că inculpatul Călin Viorel a înregistrat în evidenţa contabilă a societăţii mai multe contracte încheiate cu persoane fizice, pe care le-a semnat în calitate de beneficiar, deşi cunoştea că operaţiunile consemnate în acte nu reflectă realitatea”, comunicau procurorii la momentul respectiv. Viorel Călin a fost acuzat că a produs un prejudiciu de aproape 2,8 milioane lei cu ocazia derulării a trei contracte, cele mai cunoscute dintre ele fiind modernizarea Gării Craiova şi reamenajarea Pieţei Gării.

După mai bine de un an de la trimiterea în judecată, pe 19 martie 2011, Viorel Călin a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare. Instanţa a mai dispus decăderea acestuia din dreptul de a fi administrator al unei societăţii comerciale, pe o perioadă de trei ani, iar până la achitarea sumelor datorate bugetului de stat, judecătorii de la Tribunalul Dolj au decis menţinerea sechestrului instituit asupra bunurilor ce-i aparţin inculpatului. Bărbatul a formulat apel, care s-a respins pe 4 iulie 2013, iar Călin a uzat şi de ultima cale de atac, recursul. N-a avut mai mult noroc însă, pentru că judecătorii i l-au respins, iar acum îşi va ispăşi pedeapsa.

Politica