Rețeta de ciorbă oltenească perfectă pentru masa de Crăciun

Anghel Catalin
Rețeta de ciorbă oltenească perfectă pentru masa de Crăciun
Rețeta de ciorbă oltenească perfectă pentru masa de Crăciun

În Oltenia, mâncarea se prepară cu multă atenție, pentru că în această regiune, oamenii sunt pretențioși când vine vorba de ceea ce pun pe masă. Oltenii găresc foarte multe ciorbe. De la cele de pui, legume, praz, lobodă până la cele de ștevie sau de os, acrite cu zeamă de varză sau suc de roșii.

Sărbătorile sunt prilejul perfect pentru olteni să gătească mult și bun. În general, masa de Crăciun este plină cu preparatele tradiționale acestei sărbători. Nu lipsește carnea de porc și, în cele mai multe cazuri, în casele multora se face și pâine proaspătă.

Rețeta de ciorbă oltenească perfectă pentru masa de Crăciun
Rețeta de ciorbă oltenească perfectă pentru masa de Crăciun

Rețeta de ciorbă oltenească perfectă pentru masa de Crăciun

Pe masa de Crăciun, în Oltenia, porcul primează, dar oamenii încearcă să pregătească și alte rețete oltenești, pe placul tuturor, pentru a diversifica. După o friptură grasă, mereu e bine primită o ciorbă acrită.

Borșul oltenesc cu praz sau, cum ar i-ar spune alții, „ciorbă oltenească”. Poate ajunge în orice moment pe masa de Crăciun a unei familii. Se prepară repede, e costisitor și chiar poate îndepărta greața de după alte preparate „grele”.

Ingrediente pentru ciorbă oltenească

  • 3 fire de praz
  • 3 morcovi
  • 2 ardei
  • 3-4 roşii
  • 3 cartofi
  • 200 g fasole fideluţă
  • 250 g slănină cu boia
  • borş
  • 1 praf boia iute
  • sare
  • piper
  • 1 legatura pătrunjel

Mod de preparare ciorbă oltenească

  1. Se taie slăninuţa cubuleţe şi se perpeleşte la foc mic. Cubuleţele de slăninuţă se scot din tigaie şi se lasă să se scurgă pe un prosop absorbant.
  2. Separat, se curăţă toate legumele. Se spală, se taie mărunt şi se pun în oală să fiarbă la foc potrivit.
  3. După ce au fiert, se scot roşiile şi morcovii cu spumiera şi se pasează cu blenderul. Crema se toarnă în ciorbă şi se lasă să clocotească încă puţin.
  4. Se drege cu sare şi piper, se adaugă borş iar, la sfârşit, se pun cubuleţele de slăninuţă şi rondelele de praz tăiate fin. Borşul se serveşte ornat cu pătrunjel verde şi cu boia iute de ardei.
author avatar
Anghel Catalin
Distribuie acest articol