Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vâlcea desfășoară, în perioada 19 martie – 19 aprilie 2025, premergătoare Sărbătorilor Pascale catolice și ortodoxe, controale tematice specifice, pentru a asigura cetățenilor un comerţ cu alimente sigure și a preveni apariția de toxiinfecții alimentare. La aceste acţiuni de control participă inspectorii de specialitate din cadrul D.S.V.S.A. Vâlcea și C.S.V.S.A.O. (circumscripţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale).
Controalele sunt efectuate în vederea verificării respectării condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din toate pieţele agro-alimentare, abatoarele şi centrele de sacrificare cu activitate temporară, unităţile de tranşare a cărnii, unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală și nonanimală, precum şi din unităţile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, cantine, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unităţi de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare etc).
Inspectorii DSVSA Vâlcea, în colaborare cu reprezentanți ai IPJ Vâlcea, vor efectua controale în trafic în vederea:
- verificării transporturilor de miei:
- verificării condițiilor de igienă, a dezinfecției și a documentelor de autorizare sanitar-veterinară a mijloacelor auto utilizate pentru transportul acestor animale;
- verificării documentelor însoțitoare ale animalelor (certificate veterinare care să ateste sănătatea mieilor şi documente care să cuprindă informații despre lanțul alimentar);
- sacrificarea mieilor se realizează în unități de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare pentru sacrificarea de ovine, publicate pe site-ul ANSVSA;
- sacrificarea mieilor poate fi realizată și în spații amenajate ternporar, organizate în conditiile legii în care să se asigure supravegherea sanitară veterinară şi în care sunt respectate condițiile prevăzute de legislație;
- spațiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor trebuie să fie situate în zone în care nu au fost impuse restricții din motive de sănătate a animalelor;
- funcționarea centrelor (locurilor) de sacrificare a mieilor este permisă numai în perioada 9 – 19 aprilie 2025, între orele 07:00 — 17:00.