Sfaturi din partea DSVSA Olt pentru prevenirea variolei ovine

Nedelea Raluca
3 Min Read

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt avertizează crescătorii de ovine și caprine din județ privind confirmarea unor noi focare de variolă ovină și caprină în Bulgaria. Boala se transmite rapid între animale și poate afecta sectorul zootehnic.

Varioala ovină și caprină este o boală extrem de contagioasă care afectează ovinele și caprinele, provocând leziuni cutanate și febră, iar în cazurile grave, poate conduce la pierderi economice semnificative.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt avertizează crescătorii de ovine și caprine din județul Olt cu privire la apariția unor focare de variolă ovină și caprină în Bulgaria, în regiunea Sliven.

„De la debutul bolii, au fost declarate 13 focare în Bulgaria, acestea extinzându-se treptat către nordul și estul țării. Boala nu reprezintă risc pentru sănătatea umană, dar are impact negativ asupra sectorului zootehnic.

Focare de variola ovină și caprină au mai fost raportate recent în Turcia, Spania (2023), Grecia și Bulgaria.

Simptomele variolei ovine și caprine includ: Leziuni la nivelul mucoaselor: în cazuri grave pot apărea leziuni pe mucoasele bucale, nazale și oculare, care pot cauza dificultăți de respirație sau probleme de alimentație. Leziuni cutanate: acesta este semnul distinctiv al bolii. La animalele infectate apar inițial mici pete roșii pe piele, care evoluează în papule (bășici solide) și apoi în vezicule (bășici cu lichid). Aceste leziuni se pot dezvolta ulterior în pustule și cruste. Leziunile cutanate apar de obicei pe cap (în special în jurul botului, nasului și urechilor, pleoapelor); Febră: animalele infectate dezvoltă de obicei febră ridicată (40 – 42°C) în primele 1 – 3 zile de la infectare”, au transmis reprezentanții DSVSA Olt.

În majoritatea cazurilor boala durează 3-4 săptămâni, dar animalele pot rămâne slăbite și eliminatoare de virus o perioadă mai lungă de timp. Mortalitatea poate varia în funcție de gravitatea focarului și de starea generală de sănătate a efectivului de ovine. Perioada de incubație este de obicei de 1 – 2 săptămâni, dar poate fi și mai scurtă, de 2 – 4 zile.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt vine și cu o serie de recomandări pentru crescătorii de ovine și caprine:

„respectarea cu strictețe a legislației în vigoare, a recomandărilor și măsurilor dispuse de autoritățile veterinare.

orice intenție de achiziție animale va fi notificată D.S.V.S.A. Olt (medic veterinar oficial, medic veterinar concesionar) care vor stabili condițiile în care se pot efectua astfel de operațiuni;

evitarea tranzitării zonelor de restricții, indiferent de scop, pentru a evita orice risc de introducere a bolii pe teritoriul României;

aplicarea de măsuri stricte de biosecuritate în exploatațiile cu ovine și caprine, inclusiv controlul accesului personelor și al autovehiculelor;

notificarea imediată a medicului veterinar în cazul observării semnelor clinice suspecte (erupții cutanate, febră, stare generală proastă)”, mai explică DSVSA Olt.

Policlinica Buna Vestire Craiova
Distribuie acest articol