luni, octombrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

Ansamblul Monumental Calea Eroilor, inclus oficial în Patrimoniul UNESCO

„Prin geniul său artistic, Brâncuși a creat un limbaj universal al artei moderne, inspirând generații de sculptori din întreaga lume”

Duminică, municipiul Târgu-Jiu a primit documentul oficial care atestă includerea Ansamblului Monumental Calea Eroilor în Patrimoniul UNESCO.

„Cu emoție și mândrie am primit Certificatul de includere în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO pentru Ansamblul Monumental de la Târgu Jiu, un simbol universal al artei și un omagiu etern adus eroilor neamului. Certificatul mi-a fost înmânat de doamna Janina Sitaru, secretar de stat în MAE, căreia îi mulțumesc pentru eforturile depuse de Ministerul Afacerilor Externe în toată această perioadă pentru ca acest dosar să fie acceptat.

Această recunoaștere internațională, realizată prin eforturile constante și devotate ale autorităților locale, județene și centrale, alături de specialiști, diplomați, mediul academic și comunitatea locală, reprezintă un tribut adus marelui nostru artist, Constantin Brâncuși. Prin geniul său artistic, Brâncuși a creat un limbaj universal al artei moderne, inspirând generații de sculptori din întreaga lume și consolidând patrimoniul cultural al României în conștiința globală.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Momentul este deosebit, marcând totodată 86 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor”. Ceremonia de înmânare a certificatului, desfășurată la Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, a simbolizat mai mult decât o simplă recunoaștere: este o reafirmare a valorii inestimabile a operelor brâncușiene și o invitație adresată lumii întregi de a descoperi tradițiile și frumusețea Olteniei și a României.

Doresc să transmit sincere mulțumiri tuturor celor care, de-a lungul anilor, au contribuit la împlinirea acestui vis – de la experții în patrimoniu și administrație până la comunitatea locală și partenerii noștri din toate sferele. Este o realizare colectivă, o mărturie a unui efort susținut și a unei colaborări exemplare între instituții și oameni dedicați. Ne așteaptă un viitor în care Ansamblul Monumental de la Târgu Jiu va deveni o destinație globală de patrimoniu și o mărturie vie a contribuției românești la patrimoniul artistic universal. Felicitări tuturor pentru această reușită istorică”, a transmis Cosmin Popescu, șeful Consiliului Județean Gorj.

Primarul Marcel Romanescu nu a putut participa, fiind la Adunarea Generală a Asociației Municipiilor din România la București, dar a transmis mulțumiri viceprimarului Adrian Tudor, care a coordonat evenimentul, alături de președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, și viceprimarul Bogdan Bejinaru.

„Municipiul Târgu Jiu a primit astăzi înscrisul oficial care atestă apartenența Ansamblului Monumental Calea Eroilor la patrimoniul UNESCO. Mulțumesc doamnei secretar de stat Janina Sitaru, prezentă la Târgu Jiu cu ocazia aniversării a 86 de ani de la inaugurarea Ansamblului, pentru înmânarea diplomei.

Din păcate, nu am putut participa la aceasta frumoasă ceremonie, fiind prezent la Adunarea Generală a Asociației Municipiilor din România, la București. Îi mulțumesc domnului viceprimar Adrian Tudor, care a coordonat organizarea evenimentelor de astăzi, desfășurate în prezența domnului Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj și a domnului viceprimar Bogdan Bejinaru”, a scris acesta, pe Facebook.

Politica