marți, octombrie 15, 2024

Ultima ora

Sport

Încă două zile libere pentru bugetari, în 2025

Pe lângă cele 17 zile nelucrătoare stabilite deja prin lege pentru anul 2025, guvernanții au mai pregătit o surpriză pentru bugetari.

Mai exact, angajații din instituțiile și autoritățile publice vor avea încă două zile libere, anul viitor, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern pus în dezbatere de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, scrie adevarul.ro.

Este vorba despre zilele de vineri, 3 ianuarie și 2 mai, care vor deveni, astfel, punți între zilele care erau deja libere și weekenduri.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Practic, după minivacanța de cinci zile de la finalul acestui an, bugetarii vor începe anul 2025 cu o altă minivacanță de șapte zile, astfel că vor reveni la muncă abia pe data de 8 ianuarie, însă doar pentru două zile „de acomodare”, pentru că apoi vine iar weekendul.

Amintim, 1 și 2 ianuarie sunt oricum zile libere, 4 și 5 pică în weekend, iar 6 și 7 ianuarie, Boboteaza și Sfântul Ioan Botezatorul, sunt declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

O nouă minivacanță se va înregistra și de Ziua Muncii

O altă minivacanță va fi și de Ziua Muncii. 1 mai pică joia, Ministerul Muncii propune ca 2 mai să fie zi liberă, iar 3 și 4 sunt sâmbăta și duminica.

Instituțiile publice și autorizațiile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 ianuarie 2025, respectiv 31 mai 2025 potrivit planificărilor stabilite”, a transmis Ministerul Muncii.

Guvernanții transmit că pentru zilele libere de 3 ianuarie și 2 mai, bugetarii trebuie să-și prelungească corespunzător programul de lucru în lunile ianuarie și mai.

Cine nu poate avea liber

În ceea ce privește locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității, dispozițiile prezentului proiect de act normativ nu se aplică.

De asemenea, pentru funcționarea justiției ca serviciu public, dispozițiile prezentului proiect de act normativ nu se aplică magistraților şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanțelor judecătorești implicate în soluționarea proceselor cu termen în ziua de 3 ianuarie, respectiv 2 mai 2025 şi nici participanților în aceste procese.

În ziua de 3 ianuarie și 2 mai 2025, prin centrala Ministerului Finanțelor se efectuează operațiuni de încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.

În ceea ce privește activitatea derulată prin Trezoreria Statului s-au stabilit categoriile de operațiuni de încasări/plăți prin virament care vor fi efectuate în zilele de 3 ianuarie și 2 mai 2025 prin centrala Ministerului Finanțelor, precum și datele în care unitățile trezoreriei statului înregistrează în contabilitate operațiunile de încasări aferente zilelor de 3 ianuarie și 2 mai 2025, inclusiv datele la care vor fi întocmite retururile la încasare.

Unitățile/Subdiviziunile administrativ-teritoriale, care în data de 3 ianuarie și 2 mai 2025 au scadență la obligațiile de plată aferente convențiilor de împrumuturi din venituri din privatizare, potrivit scadențarelor de plată anexate acestora la convențiile de împrumut, vor efectua plata sumelor scadente înaintea acestor date. 

Politica