vineri, octombrie 11, 2024

Ultima ora

Sport

Reacţii la anunţul retragerii lui Rafael Nadal: ”Moștenirea ta va trăi pentru totdeauna”

Anunțul lui Rafael Nadal, că se va retrage din tenisul profesionist după finala Cupei Davis, a stârnit un val de reacții de omagiu, aduse de cele mai importante nume ale tenisului mondial și ale sportului în general, relatează Reuters.

Marele său rival Roger Federer a fost cel care a deschis lista omagiilor aduse spaniolului

„Ce carieră a avut Rafa! Întotdeauna am sperat că această zi nu va veni niciodată”, a spus Roger Federer.

„Îţi mulţumesc pentru amintirile de neuitat şi pentru toate realizările tale în jocul pe care îl iubim. A fost o adevărată onoare!”, a afirmat Federer.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Australianul Nick Kyrgios i-a adus un omagiu lui Rafael Nadal, care şi-a anunţat retragerea după turneul final al Cupei Davis, afirmând că acesta a fost un războinic dat naibii.

„Am avut divergenţele noastre, dar ai fost un războinic dat naibii. Cele mai bune urări şi mult noroc cu ceea ce urmează”, a scris Kyrgios în social media.

Djokovic şi Alcaraz omagiază „moştenirea” lăsată de Rafa

Și Carlos Alcaraz, numărul doi mondial, i-a adus un omagiu, joi, compatriotului şi idolului său Rafael Nadal.

„De la puştiul care te-a urmărit la televizor şi a visat să devină jucător de tenis până la cel care a avut imensul privilegiu de a juca alături de tine la Roland Garros şi de a reprezenta Spania la Jocurile Olimpice!”, a scris, pe reţeaua X, Alcaraz (21 ani).

„Îţi mulţumesc foarte mult că ai fost un exemplu la toate nivelurile, moştenirea ta este de neegalat. Mi-a făcut plăcere să te văd cum joci, o să-mi fie foarte dor de tine după ce vei agăţa racheta în cui, odată cu încheierea Cupei Davis”, a completat Alcaraz.

Vestea retragerii lui Nadal nu a putut fi trecută cu vederea de nici de Novak Djokovic (37 de ani), poate cel mai mare rival al tenismentului spaniol din ultimele două decenii. 

Sârbul, considerat unul dintre ”Cei trei mari” ai tenisului alături de Nadal și Roger Federer, a avut un mesaj superb pentru sportivul iberic.

”Rafa, o postare nu este suficientă pentru a exprima respectul pe care îl am pentru tine și pentru ceea ce ai făcut pentru sportul nostru. Ai inspirat milioane de copii să înceapă să joace tenis și cred că asta este probabil cea mai mare realizare pe care și-o poate dori cineva.

Tenacitatea, dedicarea și spiritul tău de luptă vor fi predate timp de decenii. Moștenirea ta va trăi pentru totdeauna. Doar tu știi ce a trebuit să înduri pentru a deveni o icoană a tenisului și a sportului în general.

Îți mulțumesc pentru că m-ai împins la limită de atâtea ori în rivalitatea noastră, care m-a marcat cel mai mult ca jucător. Pasiunea ta pentru a reprezenta Spania a fost întotdeauna remarcabilă.

Îți doresc cel mai bun rămas bun posibil la Malaga cu echipa de Cupa Davis a Spaniei.

Voi fi acolo în persoană pentru a-ți aduce respectul pentru cariera ta stelară”, a scris Djokovic, pe pagina sa oficială de Instagram. 

Rod Laver, de unsprezece ori campion de Grand Slam

„Încă una grea. Retragerea este inevitabilă, dar îmi va fi dor să-l văd pe acest tip luptând pentru fiecare punct ca nimeni altul. Un om cu adevărat remarcabil, cele mai bune urări.”

Numărul unu mondial, Jannik Sinner

„Este o veste dură pentru, cred eu, toată lumea tenisului, și nu numai pentru lumea tenisului. Ceea ce pot spune este că am fost foarte norocos să-l cunosc și din punct de vedere personal și că este o persoană incredibilă.

„… am văzut cu toții cât de bun a fost ca jucător, lecțiile pe care ni le-a dat nouă, tinerilor jucători, cum să ne comportăm pe teren, cum să gestionăm situațiile de pe teren, situațiile dificile. Ne-a oferit tuturor o mulțime de emoții când l-am văzut jucând.

„Și, de asemenea, să rămână modest în același timp, să nu se schimbe odată cu succesul, să aleagă oamenii potriviți în jurul său, să aibă o familie minunată.

„… Dar, într-un alt fel, totul are un început, dar și un sfârșit. Deci, da, numai el știe cum se simte, așa că da, este o întrebare dificilă.”

Fosta campioană la U.S. Open, Coco Gauff

„Ești uimitor! A fost atât de incredibil să fiu martoră la măreția și etica ta de muncă și să pot învăța din asta. Îți urez toate cele bune în următorul capitol.”

Fostul număr doi mondial Ons Jabeur

„Îți mulțumesc Rafa pentru că m-ai inspirat pe mine și pe noi toți. Ne vei lipsi”.

Fostul campion la U.S. Open Andy Roddick

„Grozav Rafa. Mulțumesc pentru toate amintirile. Mulțumesc, prietenul meu”

Organizatorilor Roland Garros

„14 trofee şi milioane de amintiri”, a fost reacţia organizatorilor turneului de Mare Şlem de la Roland Garros, joi, pe reţelele de socializare, scrie EFE.

Cristiano Ronaldo: „A fost o onoare să fiu martorul călătoriei tale şi să te pot numi prieten”

Cristiano Ronaldo l-a omagiat, joi, pe Instagram pe Rafael Nadal, despre care a spus că este prietenul său.

„Rafa, ce carieră incredibilă ai avut! Dedicarea, pasiunea şi talentul tău incredibil au inspirat milioane de oameni din întreaga lume”, a lăudat CR7 pe social media. „A fost o onoare să fiu martorul călătoriei tale şi să te pot numi prieten. Felicitări pentru o carieră incredibilă! Bucură-te de retragerea ta!”, a scris Ronaldo.

Mesajul clubului Real Madrid

Şi Real Madrid a emis o declaraţie în care îl salută pe Rafael Nadal. Cu o fotografie a lui Florentino Perez cu jucătorul de tenis, clubul merengue a mulţumit unui suporter fervent şi unui socio de onoare pentru toată fericirea pe care a adus-o sportului esapgnol.

„În urma anunţului lui Rafa Nadal că se va retrage din tenisul profesionist după Cupa Davis, pe care o va juca pentru Spania în noiembrie 2024, Real Madrid, preşedintele şi conducerea sa doresc să îşi exprime admiraţia şi afecţiunea pentru una dintre cele mai mari legende ale sportului spaniol şi mondial din toate timpurile”, a notat cel mai de succes club din istoria Ligii Campionilor.

„Pentru noi şi pentru toţi madrilenii este şi va fi întotdeauna o sursă de mândrie faptul că o legendă precum Rafa Nadal reprezintă clubul nostru ca socio de onoare al Real Madrid”, a precizat clubul madrilen.

„Rafa Nadal este, de asemenea, o sursă de mândrie pentru ţara noastră şi un exemplu al valorilor esenţiale ale sportului cu care şi-a făurit cariera sa extraordinară. […] În numele Real Madrid, dorim, de asemenea, să îi mulţumim pentru susţinerea sa şi pentru răspândirea valorilor clubului nostru în întreaga lume. Îi dorim lui Rafa Nadal şi familiei sale numai bine în această nouă etapă a vieţii lor”, a declarat preşedintele Florentino Perez.

„Regele zgurii”, emoționat în mesajul în care și-a anunțat retragerea din tenis

Rafael Nadal, 38 de ani, ajuns pe locul 158 ATP, și-a anunțat retragerea din tenis miercuri, 10 octombrie, după ce în ultimii ani nu s-a mai ridicat la nivelul său obişnuit din cauza accidentărilor, transmite Reuters.

Legendarul jucător spaniol, câştigător a 22 de titluri de Mare Şlem, a precizat că ultima competiţie din carieră va fi turneul final al Cupei Davis, care va avea loc la Malaga între 19 şi 24 noiembrie.

”Sunt aici pentru a vă spune că părăsesc tenisul profesionist”, a afirmat Nadal (38 ani) într-un clip video postat pe platforma X, adăugând că este ”entuziast” la ideea că va disputa turneul final al Cupei Davis în ţara sa.

”Ultimii ani, în special ultimii doi, au fost foarte grei. N-am mai fost capabil să joc fără limite. E o decizie, evident, dificilă. Mi-a luat ceva timp să o iau. Dar, în această viață, totul are un început și un final. Cred că este momentul adecvat să pun punct unei cariere lungi și mult mai de succes decât mi-aș fi putut imagina vreodată. Sunt încântat că ultimul meu turneu va fi Cupa Davis și că-mi voi reprezenta țara. Cred că am încheiat un cerc complet, având în vedere că una dintre primele mele bucurii ca jucător profesionist de tenis a fost finala Cupei Davis de la Sevilla, din 2004”, a mărturisit Nadal, care a câştigat de 14 ori turneul de la Roland Garros, un record.

”Evident, e o decizie dificilă, pentru care am avut nevoie de timp. Însă, în această viaţă, totul are un început şi un sfârşit”, a subliniat Rafa Nadal.

”Vă mulțumesc vouă, fanilor. Nu am cuvinte să exprim ce mi-ați oferit, energia pe care mi-ați transmis-o. Tot ce am trăit a fost un vis devenit realitate. Mă retrag cu liniștea că am dat totul.  Mii de mulțumiri tuturor și pe curând”, a transmis Rafael Nada, vizibil emoționat.

Roger Federer, câştigător a 20 de titluri de Grand Slam, s-a retras în 2022

Retragerea lui Nadal vine la doi ani după cea a marelui său rival elveţian Roger Federer, din celebrul ”Big Thre” rămând activ doar sârbul Novak Djokovic, deţinătorul recordului de titluri de Mare Şlem (24).

Cariera lui Nadal a fost afectată de accidentări, fiind nevoit să rateze ediţia din 2023 a Openului Franţei, iar anul acesta a fost învins în primul tur de germanul Alexander Zverev.

Ultimul titlu, la Paris, în 2022

În ultimele două sezoane el a disputat doar 23 de meciuri. Ultimul său titlu la Paris a fost obţinut în 2022, ibericul având un bilanţ incredibil de 112 victorii şi doar 4 înfrângeri.

Nadal, care a evoluat ultima oară la Jocurile Olimpice de la Paris, unde a fost printre purtătorii flăcării olimpice la ceremonia de deschidere, a câştigat 92 de titluri în cariera sa, primele dintre ele în 2004.

Palmaresul său mai cuprinde patru titluri la US Open, două la Wimbledon şi două la Australian Open, două titluri olimpice şi cinci Cupe Davis.

Politica