luni, octombrie 7, 2024

Ultima ora

Sport

Începe Festivalul Tocanului, în Novaci

Organizatorii subliniază că festivalul se va distinge prin originalitatea sa

În perioada următoare, pe 12 și 13 octombrie, Novaci, județul Gorj, va găzdui Festivalul Tocanului, un eveniment marcat ca brand înregistrat la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (O.S.I.M.). Scopul acestui festival este de a promova bunele practici ale crescătorilor de animale și de a celebra gastronomia locală.

Unul dintre cele mai așteptate momente ale festivalului va fi pregătirea tradiționalului „tocan de oaie”, un preparat simplu, dar extrem de gustos, care a câștigat popularitate în rândul consumatorilor. De altfel, organizatorii subliniază că festivalul se va distinge prin originalitatea sa, având ca participanți exclusiv novăceni, atât pe scenă, cât și în procesul de preparare a acestui dish. Este important de menționat că „tocanul de oaie” nu se confundă cu tocănelul, tocănița, tocătura, tochitura sau tocană, fiecare dintre aceste preparate având caracteristici distincte.

Ciobanii novăceni, proprietari de turme, vor fi cei care vor aduce la festival tocanul pentru vânzare, grupându-se pe familii. Pe lângă tocan, vizitatorii vor putea savura și alte delicii tradiționale, precum cozonaci, tăiței, dulceață, siropuri și plăcinte, toate preparate în casă de către producători locali.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Festivalul Tocanului, marcă înregistrată la O.S.I.M., organizat la Novaci, județul Gorj, se vrea a fi sărbătoarea care promovează bunele practici ale crescătorilor de animale. În centrul atenției vizitatorilor va fi pregătirea unor produse gastronomice cu specific local precum «tocanul de oaie», un preparat care pe cât este de simplu, pe atât este de gustos și de căutat de consumatori.

Acest festival se vrea a fi altfel, deoarece personajele implicate sunt doar novăceni, atât pe scenă, cât și la pregătitul vestitului tocan de oaie, care nu este nici tocănel, nici tocăniță, nici tocătură, nici tochitură sau tocană, originalitatea produsului  fiind și motivul pentru care ”Tocanul de Novaci” este marcă înregistrată. Vor fi prezenți cu tocan la vânzare doar ciobanii novăceni, proprietari de  turme, grupați pe familii. Alături de ei vor fi prezenți producătorii  locali de cozonac, tăiței, dulceață, sirop, plăcintă etc., toate produse preparate în casă”, anunță organizatorii, conform Gorj Express.

Politica