vineri, octombrie 4, 2024

Ultima ora

Sport

Românii mănâncă tot mai puțină pâine și de calitate mai bună

Datele Institutului Român de Statistică arată că a scăzut semnificativ consumul de pâine. Mâncăm mai puţină, 7 kilograme de pâine pe lună, dar și de calitate mai bună. În topul preferinţelor dospesc specialităţile, iar clasica franzelă pierde tot mai mult teren. În 2023, ȘTIRILE PRO TV atrăgea atenția asupra consumului exagerat de pâine în rândul românilor.

În topul preferinţelor conduc specialităţile după ce clasica franzelă pierde tot mai mult teren. Prețul la pâine a crescut cu aproape 3% față de anul trecut. Trendurile indică o creștere de până la 40% a popularității produselor cu maia până în 2025 în timp ce franzela clasică este cumpărată doar de românii cu venituri mici, notează tvrinfo.ro

”Din persectiva prețului, e o presiune pe gospodării, pe bugetele consumatorilor, dar nu este singurul lucru care explică tendințele de consum de pâine. În același timp, vedem că există foarte mare interes pentru zona asta de conștientizare a sănătății”, spune Dorian Cazacu, director, companie independentă de cercetare de piaţă la nivel global.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cel mai mare program de cercetare a consumatorilor de panificație din lume arată că, 75% dintre români aleg calitatea, în locul prețului mai mic, atunci când cumpără pâine

”Consumatorii vor un raport calitate-preț cât mai echilibrat. Își dorec o pâine cât mai sănătoasă, dar care să fie, totuși, la un preț acceptabil”, spune Andreea Ciocănescu, manager, furnizor de materii prime pentru brutării.

La nivel global, pe măsură ce prețurile se măresc, și așteptările privind calitatea pâinii cresc.

Iar în alte țări europene, oamenii pun pe primul loc gustul și prospețimea.

Politica