miercuri, octombrie 2, 2024

Ultima ora

Sport

Noul ”Îndreptar ortografic, ortoepic, morfologic şi de punctuaţie” a ieşit de sub tipar

Noul „Îndreptar ortografic, ortoepic, morfologic şi de punctuaţie” (ediţia a VI-a) (ÎOOP6), coordonat de academicianul Gabriela Pană Dindelegan, a ieşit de sub tipar, anunţă Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti”.

ÎOOP6 continuă tradiţia „Îndreptarelor” academice elaborate de Institutul de Lingvistică din Bucureşti al Academiei Române (ediţia anterioară datează din 1995), fiind o lucrare esenţialmente normativă, menită să ofere soluţii corecte în cazurile de variaţie lingvistică.

Lucrarea are o largă destinație, adresându-se atât utilizatorilor specialiști, cât și celor nespecialiști, mai precis tuturor acelora care folosesc limba română în manifestarea ei orală sau scrisă (de la elevi, studenți, masteranzi, profesori la jurnaliști, editori, scriitori, traducători, juriști etc.). Cartea răspunde întrebărilor normative celor mai dificile, asigurând utilizarea corectă a limbii române literare actuale, precizează institutul într-o postare pe Facebook.

Policlinica Buna Vestire Craiova

”ÎOOP6 are două părți: în prima parte, se prezintă criteriile de elaborare a lucrării, precum și principiile ortografiei românești, urmate de sinteze normative pentru fiecare dintre clasele lexico-gramaticale; partea a doua, destinată vocabularului propriu-zis, cuprinde, în ordine alfabetică, cuvintele și formele cu dificultăți normative. Se includ aici fie cuvinte cu greșeli curente de utilizare (în scriere, în pronunție, în silabație, în despărțirea la capăt de rând, în accentuare, în flexiune etc.), fie cuvinte cu variație de uz, recomandându-se, în fiecare caz, forma literar corectă”, se arată în postare.

Lucrarea, public dezbătută, a primit acordul științific din partea Comisiei academice de cultivare a limbii și a Consiliului științific al Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti”. Lucrarea a fost aprobată și de conducerea Academiei Române.

Politica