miercuri, octombrie 2, 2024

Ultima ora

Sport

Ministrul Mediului: Am colectat nu demult ambalajul cu numărul 2 miliarde

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunţat, că nu demult a fost colectat ambalajul cu numărul două miliarde prin Sistemul de Garanţie-Returnare, punctând că se aşteaptă ca, şi pentru luna septembrie, rata de colectare a ambalajelor să fie de peste 70%.

„Putem să spunem astăzi că România este mai curată și datorită Sistemului Garanție Returnare. Recent, am anunțat colectarea ambalajului cu numărul 2 miliarde, ceea ce înseamnă că avem cu 2 miliarde mai puține ambalaje în gropile de gunoi, pe marginea drumului, în lacuri sau în păduri. Reamintesc faptul că asta presupune nu doar un mediu mai curat, ci și noi locuri de muncă verzi. Numai în acest centru vor lucra 120 de angajați care se adaugă altor câteva sute activi deja în celelalte 6 centre de sortare și numărare deschise până acum. Vorbim de o întreagă industrie orizontală care s-a dezvoltat în România, vorbim de peste 1000 de camioane care circulă în fiecare zi pe drumurile României și colectează ambalaje. Cifra lunii august este 70% și sunt convins că și cifra lunii septembrie va depăși 70%, motiv pentru care spun că, datorită producătorilor, comercianților, distribuitorilor și nu în ultimul rând datorită cetățenilor, care aleg să ducă aceste ambalaje la reciclare, facem România mai curată”, a precizat Mircea Fechet.

Cu o suprafaţă de de 6.200 de metri pătrați, centrul de la Ploiești are o capacitate de 200 milioane ambalaje colectate în sistem manual, iar liniile de sortare a ambalajelor din colectarea automată au o capacitate de 3,5 tone/oră, anunță Ministerul Mediului pe pagina de Facebook.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Conform datelor publicate de RetuRO SGR, de la începutul acestui an şi până la începutul lunii septembrie au fost puse pe piaţă peste 4,2 miliarde de ambalaje, din care 2,323 miliarde de plastic, 1,040 miliarde din metal şi aproape 836,55 de milioane din sticlă.

Din totalul celor 1,87 miliarde de ambalaje colectate prin reţeaua specializată, 1,059 miliarde de bucăţi au fost recipiente din plastic, 455,6 milioane ambalaje din metal şi aproape 354,2 milioane ambalaje din sticlă. Ca pondere procentuală, la 1 septembrie, situaţia se prezenta astfel: plastic – rată de returnare de 45,6%, metal – rată de 43,78% şi sticlă (42,34%).

Raportul RetuRO relevă, totodată, că, din ianuarie până în prezent, au fost predate spre reciclare 997,6 milioane de ambalaje din plastic, 325,22 milioane de recipiente din metal, precum şi 278,425 milioane de deşeuri din sticlă, cu inscripţia SGR.

Politica