vineri, septembrie 27, 2024

Ultima ora

Sport

Două județe din Oltenia, amendate pentru poluarea apelor

Inspectorii Administrației Bazinale de Apă Jiu au dat amenzi usturătoare pentru exploatarea ilegală a agregatelor minerale a malurilor, a luncilor și a teraselor cursurilor de apă.

Potrivit unui comunicat ABA Jiu, în luna septembrie au fost aplicate 13 amenzi în valoare de peste 725.000 lei, în Dolj și Gorj, dar și o sancțiune de tip avertisment, în Mehedinți.

Alte 11 sancțiuni de tip avertisment au fost aplicate atât la agenții econonomici a căror activitatea este fabricarea betonului, cât și la UAT—uri.

Policlinica Buna Vestire Craiova

”Din totalul obiectivelor controlate până la această dată, la mare parte dintre acestea s-au constatat încălcări ale legislației în vigoare. Este vorba despre activități miniere de exploatare a nisipului și a pietrișului desfășurate fără acte de reglementare sau în afara perimetrelor de exploatare sau activități care nu respectau metodele de exploatare și/sau alte abateri. În urma actelor de control, s-au dispus măsuri de remediere și revenire la cerințele impuse de legi, avize și autorizații emise de către instituțiile competente implicate”, se arată în comunicatul ABA Jiu.

Inspectorii spun că, majoritatea dintre agenții economici verificați, funcționau fie fără autorizație de gospodărire a apelor sau cei mai mulți fără a respecta condițiile din aceasta.

Mai exact, la nivelul județului Dolj, inspectorii Serviciului Inspecția Bazinală a Administrației Bazinale de Apă Jiu au aplicat amenzi în valoare de 505.000 lei, cu precădere la balastiere și stații de betoane, iar la două din cele nouă sancționate a fost sistată și activitatea.

În județul Gorj au fost date amenzi în valoare de 220.000 lei la patru balastiere și stații de sortare și betoane.

Printre neregulile constatată de către inspectori la agenții economici care exploatează agregate minerale din cursurile de apă, cele mai frecvent întâlnite erau în depozitarea materialelor excavate în albie și pe maluri, precum și nerespectarea condițiilor de excavare potrivit autorizației g.a..

Au existat două situații în care balastierele nu aveau încheiat contract abonament de exploatare a nisipului și pietrișului cu A.B.A Jiu, considerându-se astfel prejudiciu și cantitatea găsită extrasă urmând să fi achitată potrivit Legii cu penalități (x10).

Au mai fost constatate la stațiile de betoane funcțioanrea neconformă a decantoarelor (apa cu rol de epurare a apei uzate  thnologice) și funcționarea fără autorizație g.a..

Avertismentele au fost aplicate și UAT-urilor pentru diferite nereguli, cum ar fi întrețienrea necorespunzătoare a aparatelor de măsurat, distribuirea apei fără  autorizație g.a.

Pe raza județului Mehedinți a fost aplicată o sancțiune de tip avertisment unei persoane fizice care a construit un pod peste un curs de apă.

“Precizăm că nimeni nu este mai presus de lege. Am putut observa, în perioada aceasta, cu inundații, ce se poate întâmpla dacă nu se exploatează controlat. Nu trebuie să uităm faptul că, resursele minerale reprezintă un bun public al statului, administrat de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), care nu pot fi extrase și valorificate ulterior ca substanțe minerale utile decât în baza unor acte de reglementare (licențe, permise) și/sau a unor contracte de concesiune, acordate/semnate între operatorii economici de către ANRM, în condițiile stabilite de către legislația în vigoare. Exploatarea resurselor minerale trebuie realizată, totodată, în baza unor documentații de avizare/autorizare, respectiv avize/autorizații, acorduri emise de către autoritățile competente ale statului (Administrația Națională „Apele Române” prin ABA-uri, Agenția Națională pentru Protecția Mediului, Agenția Națională pentru Arii Protejate)”, a explicat directorul A.B.A Jiu, inginerul Daniel Naicu.

Politica