vineri, septembrie 27, 2024

Ultima ora

Sport

Ministrul Mediului a verificat, din elicopter, digul din zona Rast – Bistreț

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, împreună cu experţi de la Apele Române şi reprezentanţi ai Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, survolează, începând de luni, cu un elicopter, zonele din ţară în care riscul de inundaţii este mai mare.

Se vor verifica și anumite diguri care au avut probleme la inundațiile din 2006.

Într-un mesaj publicat pe Facebook, Mircea Fechet susține că digul din zona Rast-Bistreț din județul Dolj, avariat în 2006, „va rezista sută la sută pe această secțiune. Putem spune că nu mai este punct critic”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

”Digul din zona Rast – Bistreț nu mai este punct critic! Am inspectat astăzi și acest punct din județul Dolj, grav afectat în timpul inundațiilor din 2006, când aproximativ 22.000 de hectare de pământ și mai multe localități au fost inundate.

Digul a fost consolidat, însă am venit aici pentru a vedea de la înălțime, pentru o privire de ansamblu, care este starea lui acum, să ne asigurăm că nu este posibil să se repete scenariul din 2006.

Din câte m-au informat colegii mei de la ABA Apele Române Jiu, în ultima perioadă, Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj, formațiile de lucru Dunăre-Bistreț și Dunăre – Nedeia au continuat lucrările de prevenție și întreținere a acestor zone și în altele din aria lor de activitate”, a scris Mircea Fechet pe pagina de Facebook.

Acţiunea are loc în contextul în care debitul Dunării creşte şi se aşteaptă o viitură zilele următoare.

”Este vorba de 1.200 de km de diguri, pe care le vom verifica și acolo unde sunt puncte vulnerabile, aterizăm și se vor face verificările în teren, la fața locului. Prima oprire a fost la Portile de Fier. Am discutat cu specialiștii de aici care este situația digului din zona hidrocentralei, ce debit ar putea să susțină.

Monitorizăm în permanență tot cursul Dunării, de pe teritoriul României, specialiștii de la fiecare SGA sunt pregătiți să intervină în orice moment și, de asemenea, urmărim și ce se întâmplă cu evoluția debitului Dunării și în țările vecine”, a mai scris ministrul pe pagina de socializare/

Potrivit acestuia, autoritățile sunt în alertă, iar echipele ANAR au pregătit mii de saci de nisip pentru a răspunde rapid situației. Se estimează că viitura va afecta România la sfârșitul săptămânii și este esențial să acționăm proactiv.

Politica