luni, septembrie 16, 2024

Ultima ora

Sport

Ciclonul Boris continuă să facă prăpăd și în alte țări din Europa

Ciclonul Boris a măturat Europa Centrală și de Est. Ploile au ridicat nivelul râurilor, au rupt poduri și baraje și au provocat inundații masive. Cele mai afectate sunt Polonia, Cehia, Austria, și România, scrie libertatea.ro

Polonia – cel puțin un mort

Sud-vestul Poloniei a fost cel mai greu afectat, forțând aproximativ 1.600 de oameni din Klodzko să se evacueze. Autoritățile poloneze au chemat armata să sprijine pompierii copleșiți în operațiuni de salvare.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Imaginea este din Stronie Śląskie, Voievodatul Silezia Inferioară, vestul țării, la granița cu Cehia.

Orașul cu 5.000 de locuitori este sub ape, după ce un baraj de pe râul Morava a fost avariat din cauza inundațiilor.

Și oraşul polonez Glucholazy a fost inundat, în urma precipitaţiilor abundente aduse de ciclonul Boris, care au crescut nivelul râului Biala Glucholaska, iar digurile care apărau oraşul nu au mai făcut faţă.

Premierul Donald Tusk a declarat că „avem primul deces confirmat prin înec, în regiunea Klodzko”, la granița polono-cehă. Sâmbătă, autoritățile poloneze au închis punctul de trecere a frontierei Golkowice cu Republica Cehă, după ce un râu i-a inundat malurile, afectând și linia de tren care leagă orașele Prudnik și Nysa.

Cehia – 4 persoane date dispărute

În Cehia, poliția a confirmat că patru persoane sunt date dispărute. Un bărbat a fost măturat de inundații în sud-est, în timp ce trei persoane se aflau într-o mașină când aceasta a fost luată de râu în orașul Lipova-Lazne, sudul țării. Anterior, un baraj s-a spart, inundând orașele și satele din aval.

Peste 260.000 de gospodării sunt fără curent, conform companiilor cehe de energie. Regiunea de est Moravia-Silezia a suferit cea mai gravă întrerupere a curentului, 114.000 de clienți fiind afectați. Mii de persoane au fost evacuate în regiune. În Krnov, mari părți ale orașului, inclusiv centrul, erau sub apă. „Nu vom ști amploarea pagubelor până la lumina zilei, dar nu există rapoarte privind răniți sau victime”, a declarat purtătorul de cuvânt al orașului, Dita Círová.

Așa arată văzut de sus orașul Kolin.

Râul Opava a crescut de la un metru la aproape cinci metri, fiind în vigoare o alertă de inundații de nivelul al treilea.

Sâmbătă, în al doilea oraș ca mărime, Brno, 180 de pacienți au fost evacuați de la Spitalul Brothers of Mercy în alte unități, potrivit conducerii spitalului.

Potrivit presei locale, pompierii au răspuns la aproape 6.000 de incidente în ultimele trei zile. Aproximativ 40 de tronsoane de cale ferată, în special în zona Jesenicko, sunt închise din cauza inundațiilor. Un baraj din sudul țării s-a spart, inundând orașe și sate din aval.

„Ceea ce vezi aici este mai rău decât în ​​1997 și nu știu ce se va întâmpla pentru că locuința mea este sub apă și nu știu dacă mă voi întoarce la ea”, a spus Pavel Bily, un locuitor din Lipová-lázne.

Austria – un mort

Un pompier implicat într-o operațiune de salvare în Austria Inferioară a fost ucis, a anunțat duminică vicecancelarul austriac Werner Kogler pe platforma de socializare X. Autoritățile au declarat că provincia, care înconjoară Viena și se învecinează cu Cehia și Slovacia, este „zonă de dezastru”. Serviciile feroviare au fost suspendate în estul țării duminică devreme și mai multe linii de metrou au fost închise în Viena, unde râul cu același nume amenința să se reverse.

Pe de altă parte, unele zone din Tirol au fost acoperite de până la un metru de zăpadă, o situație excepțională pentru mijlocul lunii septembrie. În unele masive montane s-a deschis sezonul de schi. Serviciile de urgență au efectuat aproape 5.000 de intervenții peste noapte în Austria Inferioară, unde inundațiile au prins mulți rezidenți în casele lor.

Pompierii au intervenit de aproximativ 150 de ori la Viena, pentru a curăța drumurile blocate de moloz de furtună și pentru a pompa apa din pivnițe.

România – 6 morți

Ciclonul Boris a lovit România sâmbătă și a provocat inundații în 19 localități din opt județe. Galați e județul cel mai afectat și acolo au murit 6 oameni, o persoană este dată dispărută, alte peste 250 de persoane fiind evacuate. La Slobozia Conachi, aproximativ 700 de locuințe au fost afectate de viituri, iar imaginile surprinse sunt dramatice.

Slovacia

În satul Radošovce din districtul Skalica, pâraiele revărsate au inundat cel puțin 50 de case. Orașul Stupava din districtul Malacky este inundat.

Regiunea Trnava este sub ape.

Ungaria

La Budapesta, oficialii au ridicat prognozele pentru creșterea Dunării în a doua jumătate a acestei săptămâni la peste 8,5 metri, aproape de un record de 8,91 m observat în 2013.

„Conform previziunilor, una dintre cele mai mari inundații din ultimii ani se apropie de Budapesta, dar suntem pregătiți să o abordăm”, a declarat primarul Gergely Karácsony.

Republica Moldova

Râul Bâc al capitalei a ieșit din albie, în urma ploilor puternice de sâmbătă, iar mai multe străzi din Chișinău au fost inundate. În urma ploilor puternice aduse de ciclonul Boris, 13 localități din 3 raioane au rămas fără curent. Totodată, în satul Romanovca s-a rupt digul unui bazin de acumulare.












Politica